Проф. д-р Ива Петкова е управител на специализирана очна болница "Зора". Била е дългогодишен началник на Клиниката по офталмология в УМБАЛ "Александровска" и ръководител на Катедрата по офталмология към Медицинския университет - София. Тя е носител на наградата на в. "24 часа" - "Лекар, на когото българите вярват" от 2013 г. Член е на Лекарската лига на България по проект на "Дарик" радио "Най-добрите лекари в София".

Национален консултант е по офталмология (2010-2019 г.), сега е член на Експертния съвет по очни болести.

Специализирала е в клиники в Кьолн, Лондон, Брюксел, Антверпен. Днес с проф. Петкова разговаряме за съвременните възможности за корекция на късогледството.

Източник: Очна болница "Зора"

Проф. Петкова, медицината непрекъснато напредва и днес може да кажем, че лазерната хирургия вече се прилага в почти всички форми и степени на късогледство, далекогледство и астигматизъм. Кои са най-честите зрителни аномалии, с които се сблъсквате?

Рефракционните аномалии се отразяват на зрителната острота. А самото понятие "зрителна острота" освен зрението за далеч, включва и зрението за близо (5-40 см.) и зрението за средна дистанция (60-80 см.). Рефракционните аномалии са най-честата причина за проблеми със зрението и повод за посещение при офталмолог. Те включват късогледство (миопия), далекогледство (хиперметропия) и астигматизъм. Той може да се прояви самостоятелно или да бъде съчетание от първите две състояния.

Широко известно е че късогледите хора започват да носят очила още с установяването на късогледството поради това, че зрителната им острота за далеч е нарушена. Някои хора предпочитат корекцията с контактни лещи, но тя далеч не е подходяща за всички възрасти, професии и типове нервна система. Неудобството от носенето на очила и контактни лещи, а понякога и изискванията на професията, водят част от късогледите хора в кабинета на офталмолога с идеята да се направи лазерна корекция на тази аномалия.

За разлика от късогледите, хората с далекогледство рядко започват да носят очила в млада възраст. Разбира се, има и случаи на кривогледство в детските години или наличието на астенопични оплаквания (бел. ред. уморени очи), които се характеризират най-често с главоболие при продължителна работа с взиране наблизо. В по-млада възраст очите имат възможност да компенсират далекогледството макар и с много напрежение. Ето защо често докъм 40-годишна възраст тези хора дори не подозират, че страдат от далекогледство.

Това обяснява и факта, че докато късогледите търсят лазерна корекция на проблема предимно във възрастта 20 - 30 години, то далекогледите се сещат за нея обикновено към 40 - 45 години.

Когато говорим за рефракционни аномалии, не трябва да пропускаме и пресбиопията (старческото далекогледство). Това е състояние, настъпващо след 40 - 45 годишна възраст сред голяма част от хората. При еметропите (хората с нормално зрение) старческото далекогледство обикновено започва към 45-та година, при миопите (хората с късогледство) - много по-късно, а при пациентите с далекогледство - по-рано. Пресбиопията налага употребата на очила за четене или бифокални лещи. Този проблем не е свързан с друго заболяване, а е следствие от постепенното втвърдяване на естествената леща, с което тя губи способността си да променя дебелината си и да подпомага фокусирането. Влошава се ясното виждане наблизо, докато зрението надалече остава добро, ако няма късогледство, далекогледство или астигматизъм.

Кога човек може да започне за мисли за лазерна корекция на зрението?

В миналото са правени много опити за корекция предимно на късогледството. Днес имаме различни методи на лазерна корекция, имплантация на коригиращи вътреочни лещи с или без отстраняване на естествената леща, имплантиране на роговични интрастромални пръстени и др.

Т.е. когато пред нас стои пациент, недоволен от своето зрение и желаещ лазерна корекция, ние трябва много добре да се запознаем с неговата професия, хоби, по какъв начин шофира, спортува ли и колко се натоварва, какви са неговите зрителни приоритети, да разберем подробно за минали и настоящи очни и общи заболявания и начина му на живот изобщо.

Какво представлява лазерната корекция?

Модерните ексимерни лазери генерират светлинни вълни с къса дължина на вълната - 193 nm, с което се "изпарява" част от тъканта на роговицата и се променя нейната пречупвателна сила. По този начин фокусът на светлинните лъчи, влизащи в окото, се измества в необходимата посока и се дава възможност за получаване на ясен образ според планираната дистанция. Тази манипулация може да бъде извършена както по повърхността на роговицата, така и под "капаче", за отстраняване само на част от стромата, което позволява по-бързо заздравяване на тъканта. Всички лазерни процедури имат съответните предимства и недостатъци. Съвременните лазери се отличават с голяма прецизност и точност на резултатите. В случаите, когато резултатът не съвпада с желаната корекция или зрението се промени след време, процедурата може да се повтори.

Много важно е да се знае, че възможностите за "отнемане на диоптри" при късогледство са лимитирани поради необходимостта след операцията роговицата да остане стабилна и да функционира нормално до края на живота на човек. Това означава, че пациенти с много високо късогледство или тънки роговици могат да очакват само частична корекция. В тези случаи модерната офталмология предлага корекция с вътреочни лещи. Тук искам да подчертая още нещо много важно за пациентите. Те трябва да знаят, че независимо от това, че не носят очила, са предразположени към промени в ретината и трябва да планират и извършват редовни профилактични прегледи с разширение на зениците и оглед на периферията на очното дъно до края на живота си.

Трябва ли пациентите, които желаят да коригират зрението си, да отговарят на определени условия?

Задължително условие за предприемане на лазерна корекция при късогледство е пациентът да е пълнолетен и да няма нарастване на диоптрите най-малко през последната година, което трябва да се установи след преглед с разширяване на зениците. Щателните изследвания на рефракцията на окото, топографията на роговицата и несъвършенствата на пречупването на светлинните лъчи, изследването на задния сегмент на окото, предната очна повърхност, положението на клепачите и състоянието на слъзната секреция са задължителни преди операцията. Необходимо е да се проведе и подробен разговор с пациента, за да установим неговите желания (за съжаление понякога те са нереалистични), да му обясним какво може да се постигне, какво се изисква от него, за да има оптимални резултати.

Безопасна и безболезнена ли е лазерната корекция на зрението?

Самата лазерна процедура е бърза, неболезнена и резултатът от нея е веднага. Изпълнението на всички предварителни условия прави лазерната процедура безопасна. В първия следоперативен месец се налага по-често поставяне на антибиотични и кортизонови капки, както и изкуствени сълзи. При някои видове лазерни процедури изкуствените сълзи е наложително да се използват по-дълго време поради временното нарушение на слъзната секреция. В първия месец след лазерната операция пациентът трябва да посети лекуващия си лекар няколко пъти.

Какви видове лазерна корекция предлага очна болница "Зора"?

Лазерна корекция на рефракционните аномалии се извършва на много места в страната. В болница "Зора" имаме апаратурата и квалифицирани специалисти, които да извършат всички възможни лазерни корекции, както и възможности за корекция на базата на имплантация на подходящи вътреочни лещи. В последните 15 - 20 години рефрактивната хирургия е една от най-бързо развиващите се дялове на офталмологията и заедно с високите технически постижения дава сигурност за постигане на перфектни резултати - за повече щастливи пациенти.


 

Материалът е предоставен от очна болница "Зора".