Здравето е тема, която се свързва с много погрешни, но твърди убеждения, които с времето са се превърнали в категорични табута. За тях не се говори и се приема, че "като ти дойде до главата" ще го мислиш тогава. В рамките на периода от приемането на подобно схващане, до момента на стоварване на последствията върху главата, всъщност човек има много полезни ходове, които може да използва, за да предотврати съответен лош развой на събитията. Казано накратко превенцията и ранната диагностика в медицината се развиват с доста бързи темпове в сравнение с обозримото минало и предоставят силни оръжия срещу инертността и неглижирането на здравето. Всичко, което се изисква от нас е да отворим очи и уши за информацията, която ни се предоставя в тази посока. Чисто и просто да дадем шанс на актуалните данни и методи да разбият остарелите предразсъдъци.

Това е и целта на националната информационна кампания "Прегледай се навреме", която се провежда традиционно в месеца, посветен на мъжкото здраве и тази година духовито ни напомня, че "Прегледът отдавна не се прави през ауспуха". Идеята е с хумор и добро настроение, без излишни предразсъдъци, да бъдат поставени на дневен ред сериозни теми. Така че, нека с усмивка и чаровен мустак да поговорим за здраве, за мъжко здраве.

 

Когато става дума за мъжко здраве, обикновено имаме предвид опасността от рак на простатата (простатен карцином), а какво всъщност знаем за него?

Ракът на простатата (простатен карцином) е вторият най-често срещан рак при мъжете в света. За разлика от други злокачествени заболявания, през последните години има значим напредък в опциите за лечението му - хирургично лечение, лъчелечение и системна терапия. Това най-просто казано означава, че позволява, с ранна и навременна диагностика, да се достигне до излекуване на пациента.

Какви са рисковите фактори и кой всъщност е застрашен?

Точните причини за възникване на рак на простатата (простатен карцином) не са напълно изяснени, но има определени фактори, които повишават риска:

Възраст - след 40 годишна възраст рискът започва да расте с всяка декада и достига много високи показатели при 80-90 годишните.

Фамилна обремененост - мъжете със заболели роднини по първа линия имат 2-3 пъти по-висок риск от заболяване.

Най-важното, обаче е, че при всички мъже има риск от простатен карцином. Съществуват данни, които гласят, че един от всеки 9 мъже ще развие рак на простатата...

Има дълъг лист от симптоми, които биха подали сигнал за смущение в системата, но има и многобройни случаи, в които болестта настъпва безсимптомно и лишава пациента от време за реакция.

Тук своята роля играе ранната диагностика, която спомага за ранното установяване на наличието на проблем, неговото диагностициране или отхвърляне и съответно навременното начало на неговото третиране. Говорим за времето, в което може спокойно и надеждно да бъде използван методът за изследване на ПСА - неинвазивен метод на изследване, който да определи необходимостта от предприемане на по-нататъшни инвазивни мерки.

ПСА е протеин, отделян изключително от простатната жлеза. Тестът за ПСА е широко използван за скрининг на простатен карцином, защото е неинвазивен, евтин и лесно осъществим, пращайки по дяволите поне няколко градски легенди по темата. ПСА скринингът може да открие простатния карцином в ранна фаза, когато той е все още лечим. Това е особено важно за мъжете под 65 год., за които има голямо значение, ако се установи повишен ПСА, тъй като това може да осигури достатъчно време за активно и адекватно лечение, което да промени изхода, а с това и общата картина, която към момента данните обрисуват.

Темата за мъжкото здраве на пръв поглед е строго специфична, но всъщност касае всички полове, защото мустакатите, или пък не, герои на деня, може да сме ние, а може и да са нашите близки и обичани мъже. За това кампанията Прегледай се навреме ни напомня, че всеки може да поеме нещата в свои ръце като стане част от борбата за разбиване на табутата по темата, възползва се от тази информация или я сподели със свой близък. Това всъщност може да спаси нечий живот или вашия собствен.

Прегледай се навреме!

Подробна информация по темата можете да откриете тук.


Материалът е предоставен от Janssen. CP-275215