Болница ВИТА се включва в отбелязването на Световния ден за борба със затлъстяването с информационна кампания и безплатни прегледи за 10 пациенти, които ще бъдат консултирани от мултидисциплинарен екип от специалисти.

Желаещите такава консултация, следва да попълнят специална анкета, публикувана на сайта vita.bg.

Представител на Болница ВИТА ще се свърже с одобрените кандидати и ще съдейства за записването на час за безплатна консултация.

Болница ВИТА има специализирано звено за лечение на болестното затлъстяване, в което мултидисциплинарен екип работи за намирането на най-доброто индивидуално решение за всеки пациент.

Първата стъпка е консултация с еднокринолог, който да назначи изследвания и препоръча диета. При наднормено тегло (индекс на телесна маса ИТН >25) тази стъпка може да бъде достатъчна, но при ИТН>30 е твърде възможно да се стигне до препоръка за друго решение.

В Отделението по гастроентерология с ръководител д-р Васил Койнарски, се прилагат нехирургични методи за отслабване - стомашен ботокс или стомашен балон (за пациенти с ИТН между 26 и 35).

Стомашният ботокс представлява инжектиране на ботулинов токсин в стомашната стена чрез гастроскопия, което води до забавяне на стомашните движения. Вследствие на този метод пациентът придобива бързо чувство за ситост, приемайки малки порции храна, а в същото време започва да изпитва глад едва след 10-12 часа след хранене. Това е решение за хора, които искат да се освободят от малко излишни килограми, а нямат воля и/или време за диета.

В Центъра по Бариатрична и метаболитна хирургия на Болница ВИТА се поставя (отново с гастроскопия) и стомашен балон, изпълнен с физиологичен разтвор. Този балон трябва да бъде премахнат след 6 месеца, когато пациентът вече е променил начина си на хранене и приема по-малки порции. Стомашният ботокс и стомашният балон са безболезнени, извършват се под краткотрайна упойка. След консултация с лекар се избира най-подходящото нехирургично решение за болестното затлъстяване, разяснява хирургът д-р Спас Иванов.

Пациенти на Болница ВИТА с висок индекс на телесна маса (над 35) се насочват към бариатрична хирургия - хирургично лечение на болестното затлъстяване. При този метод се достига до драстична загуба на тегло, като в същото време се подобряват и дори лекуват редица съпътстващи заболявания: диабет, високо кръвно налягане, сънна апнея, астма и други дихателни разстройства, артрит, проблеми с холестерола, гастроезофагеална рефлуксна болест, затлъстяване на черния дроб и много други.

Болните не се подлагат директно на оперативно лечение за бариатрична хирургия, коментира доц. Радосвет Горнев, дм- хирург, Завеждащ отделение Обща, коремна и лапароскопска хирургия на Болница ВИТА. Ето как описва хирургичното лечение на болестното затлъстяване на пациентите:

"Те претърпяват много строг протокол за оценяване степента и възможностите за едно такова лечение, за да може да има добри резултати. Това включва и психологична подготовка, включва много задълбочени изследвания по отношение на еднокринната функция на организма, по отношение на гастроинтестиналната система на пациента, по отношение на неговото сърдечно-съдово състояние.

Така че крайната оценка се взима от колектив от специалисти, за да може да се предложи едно такова лечение, за да имаме добри резултати, които следваме в годините."

Според световната статистика между 2.5-3 милиарда души в света са с наднормено тегло (BMI 25-30), а от тях между 800 милиона и 1 милиард живеят със затлъстяване (BMI > 30).

Според данни за СЗО за 2022 г. 43% от хората над 18 години са с наднормено тегло, а 16% са със затлъстяване.

За България тези проценти са съответно 55% наднормено тегло и 25% затлъстяване.

Не винаги причината се крие в нездравословния начин на живот, липсата на двигателна активност или прекомерната консумация на храна. Често затлъстяването е заболяване, резултат от сложни биологични, генетични и екологични фактори, които оказват влияние както върху физическото, така и върху психическото здраве.

За четвърта година на 4 март се отбелязва Световният ден за борба със затлъстяването като инициативата на Световната федерация за борба със затлъстяването. Различни прояви целят повишаването на осведомеността, насърчаването на хората да подобрят качеството си на живот и предотвратяването на истинска здравна криза.

Особено тревожен е фактът, че прогресира затлъстяването при най-малките!

За последните 30 години възрастните със затлъстяване са се удвоили, докато при подрастващите увеличението е четирикратно. Очаква се до 2030 г. броят на децата, които ще се сблъскат с този проблем, да нарасне с 60 %!

Пътят от осъзнаването, че болестното затлъстяване застрашава не само здравето, но и живота, е дълъг, а пациентите имат нужда от дългосрочна подкрепа и разбиране.

Съдържание на: ВИТА