Премиерът на Северна Македония Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос дали българите ще бъдат вписани в списъка на националностите, изброени в конституцията на страната, е заявил, че това се прави преди самото присъединяване към ЕС, предава агенция МИА.

"Още преди няколко години се откри такъв дебат по искане на хърватите в страната, както и на черногорците. Ние последни следваме примера на всички европейски страни, особено страните на Балканите, аз посочвам Хърватия, ето Албания вече направи това. По време на присъединяването, в момента на присъединяване към ЕС, се отваря конституцията, защото трябва да бъде променена общата част със страните членки на ЕС, и тогава се внасят и по-малобройните етнически общности, които присъстват и живеят в нашата страна, но не са включени в конституция. Ние нямаме никакви предразсъдъци. Ако някой иска да направим утре това, и да искаме, не можем да го направим. Две трети нямаме, нито е нужно, но открито казваме това, защото и българите, и хърватите, и черногорците, и египтяните, и много други етнически общности, ще бъдат включени в нашата конституция в навечерието на присъединяването", изтъкна Заев.

На въпрос дали, ако бъдат вписани българите в конституцията на РСМ, ще се иска реципрочност относно внасяне на македонците в българската конституция, тъй като има и македонци в България, Заев е заявил, че това е право на България и намеса във вътрешните работи на съседна страна не е израз на приятелство.

"Това е право на България. Винаги е хубаво да има реципрочност, но намесата във вътрешните работи на съседни страни не е израз на приятелство. Това е тяхна работа. Аз го казвам като наша нужда, а не защото България иска. Както казах, въпросът е повдиган преди две-три години, хърватската общност го повдигна, повдигна го и черногорската общност, те имат реална нужда, те са наши граждани, родени и живеещи тук. Освен общностите, които сега имаме - македонците, албанците, ромите, турците, власите, бошняците, сърбите и другите общности са родени тук, бащи, дядовци са родени тук, децата се раждат тук, друга родина нямаме и просто в интерес на равенството и конституционността на държавата трябва да ги имаме предвид. И това, още веднъж подчертавам, е заради нас, не защото Хърватия, или Черна гора, или България, или който и да било искат", отговори Заев.