Това обяви на брифинг в парламента председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова.

По-рано днес по предложение на председателя на Народното събрание депутатите включиха две допълнителни точки в програмата за петък, едната от които е първото четене на допълнение в Закона за обществените поръчки, внесено от Данаил Кирилов /ГЕРБ/ и Христиан Митев /"Обединени патриоти"/.

Това означава, че искат да заметат следите от лошото строителство с ремонти и второ, чрез ремонтите и поддръжката да продължат да крадат от оградата, коментира Нинова.

В закона добавяме израза „и поддръжката“- нищо ново и неочаквано не сме предложили, каза пък пред журналисти в Народното събрание председателят на правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Според него няма нищо ново и прикриващо. Целта е била се даде възможност за най-бърза реакция на най-близко стоящите държавни служби, за да преодолее пробив или пропуск в оградното съоръжение, да се обезпечи поддръжката му.

„В никакъв случай тезата на БСП не е вярна. Избрахме най-тежкия законодателен път, за да обявим промяната в закона, за да няма твърдения, че правим нещо скрито“, заяви Данаил Кирилов.

Нинова посочи, че ако утре законопроектът влезе за обсъждане в пленарна зала, от левицата няма да го подкрепят и ще положат всички усилия да блокират приемането му на две четения в едно заседание.

Нинова посочи, че вчера са получили отговор на свое питане, че Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство за оградата по българо-турската граница. По думите й това означава допускане на престъпление от висши длъжностни лица, с каквито се занимава именно Специализираната прокуратура.

Всичко, което сме казали дотук за оградата, това, което беше и част от вота на недоверие за корупция, към днешна дата се потвърждава, коментира Нинова. Краде ли правителството на Бойко Борисов от строителството на оградата - от това писмо очевидно да, добави тя.

От БСП очакват прокуратурата да свърши разследването обективно и бързо и "длъжностните лица и политически лица, отговорни за тази далавера на оградата, да си понесат отговорността".

Нашите многомесечни усилия на този етап завършват с успех, коментира депутатът от "БСП за България" Елена Йончева, която е един от вносителите на сигнала в прокуратурата за корупционни практики при строителството на възпрепятстващото съоръжение.

Оградата вече е завършена и възникват въпроси с поддръжката й, с възстановяването на щетите по нея, когато има опит за проникване в България. Би следвало поддръжката и ремонтите да се обезпечат. Затова сме вкарали предложението за допълнение в закона“, репликира Данаил Кирилов.