Това каза в кулоарите на парламента председателят на Комисията по земеделие и храни Десислава Танева по повод решението на ЕК да поиска 98 проекта по програмата, които Европейската служба за борба с финансовите измами (ОЛАФ) проверява, да се включат в списъка с длъжници за България.
По думите на Танева в момента се прави проверка кои от бенефициентите са направили нарушения, каква ще бъде санкцията за тях, както и това дали е извършван вътрешен одит, когато проектите, по които от Брюксел искат средствата - около 65 млн. евро, да бъдат върнати, са се реализирали.
Технологията е ясна - държавата ще бъде санкционирана и ще трябва да върне парите, които ще трябва да си вземе после обратно от бенефициентите, каза Танева, цитирана от Дарик.
Експертите на ОЛАФ в момента се запознават с резултатите от възложена преди няколко месеца проверка около спрените проекти и позицията на ГЕРБ е да поискаме още един месец удължаване на проверката, за да получим по детайлна и точна информация, заяви още Десислава Танева. За този един месец отсрочка вчера спомена пред фирмите от бранша министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Проблемът тук е дали ще се поиска връщане на средствата, платени по проектите, защото това засяга цял бранш в българското производство, каза още Танева, цитирана от БГНЕС. Нарушенията са установени от Европейската комисия не от вчера и вече са предадени на прокуратурата. Танева смята, че всички длъжностни лица представлявали държавата при усвояването на тези средства и допуснали проектите за финансиране, трябва да си понесат съответната отговорност. По нейно мнение е очевидно, че не са действали никакви вътрешни механизми за контрол в самото министерство на земеделието и храните по отношение на САПАРД.