Европа преминава през "най-опасния момент" за сигурността си от края на Студената война, въпреки че "дипломатическо решение" с Русия остава възможно, заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел във Вашингтон, предаде Франс прес.

Запитан за предупрежденията на САЩ във връзка с неизбежността на евентуално руско нахлуване в Украйна, той увери, че споделя "силната загриженост" от тази заплаха.

"Със сигурност живеем, според мен, в най-опасния момент за сигурността в Европа след края на Студената война", каза Борел. "Никой не струпва 140 000 тежковъоръжени войници на границата на дадена страна, без това "да представлява голяма заплаха", отбеляза той.

Борел посочи по-голямо число на разположените до Украйна руски войници от 110-те хиляди, за които през последните дни говореха високопоставени американски представители. "140 000 военни, струпани по границата, те не са там, за да пият чай", подчерта Борел.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън отрече в предупрежденията на Вашингтон да става дума за "черногледство". "Това не е черногледство, това са просто факти", каза Блинкън на съвместна пресконференция с Борел.

Американците и европейците обвиняват руския президент Владимир Путин, че иска да подготви евентуално нашествие в Украйна и заплашват с масирани икономически санкции, ако той премине към действия.

"Не смятаме, че Путин е взел решение, но той разположи средствата и ако реши да го направи, ще действа много бързо срещу Украйна по начин, който ще има ужасни последици за Украйна, за Русия и за всички нас", изтъкна американският първи дипломат.

"Вярваме, че дипломатическо решение на тази криза все още е възможно, каза Борел. Надяваме се на най-доброто, но се готвим за най-лошото".

Междувременно делегация от високопоставени американски представители е в Европа тази седмица, за да обсъди координирането на потенциални санкции и мерки за контрол на експорта, които САЩ и техните съюзници биха могли да предприемат, в случай че Русия нахлуе в Украйна, заяви днес пред Ройтерс служител на администрацията на президента Джо Байдън.

Делегацията, която включва представители на министерствата на финансите и на търговията, както и на Държавния департамент, ще пътува до Великобритания, Франция, Белгия и Германия, за да се срещне с колеги, каза цитираният източник. Това става в момент, когато САЩ подготвят наказателни действия срещу Русия, ако нейни войски навлязат в Украйна.

В допълнение към обсъждането на действията, които трябва да бъдат предприети в случай на нахлуване, официалните лица ще се съсредоточат върху това как страните ще предприемат такива действия, включително с какви пълномощия разполагат и дали трябва да приемат ново законодателство, заяви длъжностното лице.

Съветникът в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан предупреди вчера, че руският президент Владимир Путин може да нареди нападение срещу Украйна в рамките на дни или седмици.

Съединените щати, заедно със своите съюзници, заплашиха с мащабни икономически санкции Русия, ако тя нападне. Наказателните мерки биха могли да включват финансови санкции, както и мерки за контрол на износа.

В неделя заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо заяви, че всякакви санкции ще засегнат силно Путин и руския елит, като се има предвид зависимостта им от Европа, която е най-големият търговски партньор на Русия.