Той поставя този въпрос по повод темата за фалшивите млечни продукти.

"Днес (в сряда - б.р.) проведохме с животновъдите среща относно „добавката палма”, както я наричат", казва Борисов и се обръща към здравния министър  Десилава Атанасова: "Деси, трябва малко повече да го обясните, защото от тези добавки всичко се отделя директно като шлака на сърцето. Обяснете го хубаво. Нямаме против, но на продукта да пише, както на цигарите – „вредно за вашето здраве”, а който иска, да си го купи. Но там да пише кое е чисто – сирене, мляко, да си го има. Който иска да си купи по-евтино, да знае до какво води това. Също да е написано".
Премиерът призовава Атанасова и да отчете статистиката, според която се е вдигнала продължителността на живота в България.

"Да, точно така е, и аз се радвам, че от сектор „Здравеопазване” има с нещо, с което да се похвалим. Действително статистиката на Евростат е положителна. През 2006-2007-2008 г. са били съвсем различни тенденциите. От 2009 г. насам се увеличава продължителността на живота", изтъква здравният министър.

Проверка на Дир.бг показа, че според Евростат продължителността на живота у нас през 2009 г. е била 73.4 години, а през 2010 г. достига 73.5 години. През 2001 г., когато на власт дойде правителството на НДСВ, тя е била 71.9 г., а през 2005 - 72.3 г.
Същият показател (продължителност на очаквания живот или life expectancy) при НСИ се изчислява за период, като последните данни за 2009 -2011 г. показват средна продължителност от 73.8 години.

Преди два дни земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че нова наредба предвижда продукти, в които са използвани заместители, да не носят наименованието "Млечен продукт". До 10 000 лева може да достигне глобата за производители, като сега санкцията е до 3000 лв.
От Националното сдружение на месо- и млекопроизводителите приветстваха по-строгите мерки, изтъквайки, че има фирми, които предлагат „млечен деликатес", в който млякото е около 6%.