Нормално е да има емоции във всяка една такава раздяла. Тя е трудна и тежка, но в същото време партията трябва да продължи напред и трябва да се развива. Това каза Живко Тодоров - кмет на Стара Загора и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, пред Нова телевизия.

Той коментира оставката на Цветан Цветанов от всички постове в партията. През уикенда в интервю по bTV бившият вече зам.-председател на ГЕРБ демонстрира обида от случващото се.

 

Спред Тодоров Цветанов няма да пречи на ГЕРБ.

"ГЕРБ е в неговата кръв и не мисля, че ще тръгне да вреди на партията. Това са нормални човешки взаимоотношения на хора, които са работили заедно, които са се привързали по някакъв начин. Никой не иска да се развалят отношенията, нито пък някой да променя своето вътрешно чувство", каза той.

Премиерът иска тази партия да я има много след него, обяви Тодоров и добави: "Всеки е до време в политиката и в партията. Нито аз, нито, които да е от старите членове може да каже, че ще бъде вечен. Така че пред ГЕРБ има много дълъг път и затова смятам, че всички тези действия са правилни, за да се направи по-голяма екипност".

Според него Цветан Цветанов няма да се обърне срещу ГЕРБ.

"Не вярвам, че Цветанов ще работи за друга партия. Не вярвам да тръгне и да пречи на това, което той сам е създал. аз съм сигурен, че този човек няма да изневери на каузата, за която е работил. Аз съм сигурен, че премиерът, с този тежък и важен ход, който е направил, гледа в хоризонта напред и гледа да се развива партията и да се отваря за млади и нови хора", обясни той.

Живко Тодоров коментира и стрес тестовете на кметовете, които в неделя започна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Със сигурност ще има промени по места. Трябва да се правят промени в организациите, но не трябва да има автоматично разпускане на цели организации, защото това не би било правилно. Трябва да се извади най-доброто от всеки един регион, да се види кой носи доверието на хората и всъщност той да бъде начело на тези организации, които по някакъв начин са показали по-слаби резултати в тази кампания. След като има слаби резултати - означава, че има някакви проблеми", обясни той.

От 10 години сме на власт и някои хора вече се изчерпиха, просто натрупаха рутина. Това каза пред bTV депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. 

Според Стоянова Цветанов е свършил своята работа по време на европейските избори. По думите ѝ той е "прекрасен организатор, но незаменими хора няма".

"Не Цветан Цветанов, а ГЕРБ спечели изборите. Бойко Борисов беше уникален на тези избори, защото излезе на терен", добави Стоянова, напомняйки за ежедневните обиколки на премиера в страната по време на кампанията. Те бяха излъчвани на живо в профила му във "Фейсбук", като и този уикенд той продължи да обикаля различни населени места.

Стоянова коментира и предложенията на депутата от ДПС Делян Пеевски за намаляване на данъка за хляб, лекарства и книги. Според нея не може да се работи на парче по данъчната политика.

"Трябва да се прави, като разглеждаме данъчната система като цялост", уточни тя.