Директорът на "Гранична полиция" Деян Моллов е понижен в длъжност сред 14 месеца начело на службата. От днес той вече е заместик-директор, съобщиха от МВР.

На негово място е назначена досегашната му заместничка Росица Димитрова.

Рокадата е извършена по заповед на вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев.

Една от причините за замяната в ръководството на дирекцията е засиленият мигрантски поток по границата. Преди дни Демерджиев съобщи, че мигрантският натиск по границата с Турция се е засилил с 24 % през последния месец спрямо предходния.

Моллов ще отговаря за справянето с бежанския натиск, в борбата, с който той има опит, а Димитрова ще бъде с ресор Шенген, въпрос, който също е сред приоритетите на МВР, с оглед предстоящата проверка на техническата готовност през септември и изоставането в подготовката, за което спомена министър Демерджиев, уточниха от МВР.

 

 

Росица Димитрова притежава магистърска степен "Икономика" от Университета за национално и световно стопанство и магистърска степен "Право" от Югозападния университет "Неофит Рилски".

Работи в МВР от 2003 година. Заемала е изпълнителски длъжности - оперативен работник и разследващ полицай в ДАТО и СДВР.

От 22.10.2015 г. е началник на отдел "Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница" в Главна дирекция "Гранична полиция". 

Това е втора смяна на директори в МВР, въпреки изявлението на вътрешния министър, че масова чистка няма да има, а ще се раздели само с хората, с които е убеден, че не може да постигне целите си. Вчера комисар Атанас Илков бе назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Главна дирекция "Национална полиция", а досегашният титуляр Венцислав Кирчев бе освободен.