Между България и Албания няма висящи, нерешени или отворени въпроси. Държавата има нашата подкрепа за членството си в Европейския съюз. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков сред срещата си с председателя на албанския парламент Линдита Никола, по чиято покана е на официално посещение в страната.

На срещата с Никола двамата са обсъдили задълбочаването на сътрудничеството между България и Албания в различни сфери, както и задълбочаването на двустранните отношения, добавя БТА.

Снимка: БТА

Политическият диалог между България и Албания е на най-високо равнище. България безусловно подкрепя заключенията на Европейската комисия, както и доклада на Съвета по отношение изпълнението на индикаторите по напредъка на Албания и се надяваме в близките седмици да се проведе втората междуправителствена конференция, както и реалните преговори по фундаменталните въпроси по основополагащите принципи и по преговорните глави, свързани с върховенството на закона, коментира Желязков.

Вижте всички снимки ТУК>>>

И подчерта, че в това отношение Албания може да разчита на подкрепата на България.

Снимка: БТА

"Изповядваме принципа на собствените заслуги и в това отношение Албания е шампион в региона на Западните Балкани - не само за европейската интеграция, но и по отношение на политиката на сигурност в ЕС и подкрепата за Украйна", отбеляза председателят на българския парламент.

Снимка: БТА

От своя страна Линдита Никова посочи, че е уверена съм, че България ще продължи да подкрепя Албания в регионалните инициативи и за интеграцията в ЕС.

Снимка: БТА

"Вярваме, че нашите отношения са много позитивни. България и Албания ще продължат реципрочно да развиват своите отношения във всички сфери на интерес. Двете страни имат и обща позиция по отношения на войната на Русия в Украйна", обясни Никола.

Росен Желязков увери събеседничката си още, че в рамките на една година ще бъде открита редовна авиолиния между двете страни.

Българският парламентарен председател е придружен в Албания от парламентарна делегация, в която има по един народен представител от всяка парламентарна група в 49-ото Народно събрание на Република България.

По-рано днес председателят на Народното събрание се срещна с президента на Албания Байрам Бегай. Двамата разговаряха при закрити врата.

На срещата с албанския президент Росен Желязков е заявил, че България последователно подкрепя присъединяването на Албания към ЕС и заема активна позиция в полза на ключовите решения за европейския път на страната.