Строежът е осъществен във време, в което не съм бил народен представител и не съм заемал публична длъжност. Това заяви на брифинг в централата на БСП депутатът и член на Изпълнителното бюро на партията Валери Жаблянов по повод публикации в медиите за негова вила без ясен произход на средствата за построяването й.

Прокуратурата възложи тази седмица на КПКОНПИ проверка на случая.

Жаблянов обясни, че медийните публикации засягат подадената през 2014 г. от него като народен представител декларация за имуществото му. В нея е вписан въпросният имот според изискванията на закона.

"Имотът, вила, предмет на репортажите, е построен от мен и семейството ми. Началото на строежа е октомври 2011 г. след издадено строително разрешение. Строежът се осъществява върху семеен парцел с размер 800 кв. м., придобит 2002 г. Към 2013 г., годината в която през месец май съм избран за депутат в 42-ото НС и подавам имотна декларация, вилата е в процес на строеж и няма как да бъде декларирана във встъпителната ми декларация. След приключване на строежа имотът е обявен в годишната ми декларация от 2014 г. След издаване на всички актове по строителството и след окомплектоване, документите са внесени в Държавната агенция по кадастъра за въвеждане в експлоатация, където цялата документация може да бъде проверена от компетентните органи, включително проектносметната документация, както и строително-инженерните работи", обясни Жаблянов.

Според него от изнесените данни става видно, че по време на строежа на вилата той не е бил депутат и не е заемал публична длъжност. По думите му този факт, както и обемът и цените на имуществото му се манипулира във всички медийни публикации.

"Категорично се противопоставям на опитите чрез спекулативно подбрани и откровено лъжливи информации да бъда въвлечен, а по този начин и БСП, в скандалите, на които е свидетел цялото ни общество през последната седмица, подчерта Жаблянов.

Той изтъкна, че основен повод за разразилата се клеветническа кампания са предстоящите избори за Европейския парламент.

Попитан за произхода на средства за този имот Жаблянов заяви, че всичко ще бъде предоставено на компетентните органи, то е заявено и в подадените от него към Държавната агенция по кадастъра документи.

"Материалите, на които се позовавате, ще бъдат предмет на отделно внимание от мен по друг начин и по друг ред", каза още той.

Жаблянов призова политиците, медиите и дори подстрекателите на такива публикации "да направят всичко възможно за успокояване на нашето общество в името на доброто на всички ни, за доброто име на България в Европа".

"Повсеместната и безотговорна личностна дискредитация, независимо с или без основание, на народни представители, политици от различни партии, предприемачи и обикновени български граждани няма да доведе до нищо друго освен до война на всеки срещу всеки. Жертвите в тази война ще бъдат Конституцията, републиката, законовия ред, уронването на международния престиж на българската държава", каза още той.

По думите му днес постигането на обществено съгласие е най-важното условие за макар и минимални успехи в нашето държавно развитие.

"Разрушаването на общественото съгласие, дискредитацията на личности от българската история и съвременността е най-сигурният път към гибелта на нашата намаляваща нация. Спазването на закона е дълг на всеки български гражданин, независимо от неговото служебно положение. Дълг на народните представители, на министрите, на президента и министър-председателя е със своето поведение и изказвания да вдъхват доверие на българските граждани, да укрепват законовия ред и доверието в институциите", коментира социалистът.

В началото на миналата година Валери Жаблянов беше отстранен от поста зам.-председател на Народното събрание по три причини - изказването му от трибуната срещу договора за приятелство с Македония, неуважителното му отношение на 1 февруари, когато в залата се отбелязваше паметта на жертвите на Народния съд и на т.нар. възродителен процес, както и изложената от него констатация в позиция на БСП, че "Народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".