Това заяви днес след среща с 60 земеделски производители от Петричкия край вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, цитиран от БТА.
Той начерта и още мерки за подпомагане на местните земеделци. До края на тази седмица мобилните отряди ще станат четири, а към тях ще се присъединят служители на ТДНАП-Благоевград. Данъчните ще извършват проверка на вносителите на стоката, за да проверят дали фирмата е изрядна, дали е фантом, дали си плаща данъците и дали са легитимни. Към мобилните групи ще има и представител на земеделското министерство от отдел "Надзор на пазарния контрол".
Той пък ще проверява стоките, най-вече от Гърция, а също и на тези от Македония, дали отговарят на всички качествени показатели на българския пазар. "Тези мобилни групи трябва да се засилят и да спираме всеки камион, за който се съмняваме, че или стоката е нелегитимна, или не се плаща ДДС, или не е качествена. До края на седмицата в най-голямата зеленчукова борса в България - "Слатина", също ще влязат мобилни групи от служители на НАП. Ще им помагат и полицаи, за да се проверява на входа и на изхода дали продуктите имат данъчни фактури и дали се плаща ДДС. Получих информация, че много често стоката се придружава само от експедиционни бележки, а това реално позволява да не се плаща ДДС", каза Дянков.
Той обеща до края на тази седмица да посети ГКПП-Кулата, за да види как мобилните групи действат. Той си постави една персонална задача като министър на финансите - да започне веднага разговори с македонското правителство и да се оспорят цените, на които техните плодове и зеленчуци влизат в България. Целта е да стане така, че реалните цени на продукцията да се декларират и по този начин да се хваща от тях ДДС, а да не влизат продукти на цени, много по-ниски от реалната им себестойност. Целта е цените на зеленчуците и плодовете от Македония, които влизат в България, да са сравними с цените на тези, които излизат от Македония, минават транзит през България и отиват за Латвия, Полша и други страни.
Анализът на Агенция "Митници" показва, че понякога до два-три пъти е по-ниска декларираната себестойност на зеленчуците, които влизат от Македония в страната ни, на фона на тези, които минават транзитно оттук и отиват за други държави, уточни вицепремиерът. Той бе категоричен, че това е невъзможно и няма такъв икономически разбор. Затова искаме да го спрем. Това реално ще отнеме няколко седмици, но е необходима обща политика, за да е ясно какви са реалните цени на стоките.
Министър Дянков каза, че до месец отново ще бъде в Петрич, за да провери има ли реални резултати, каза още той. Пред вицепремиера земеделците от Петрич се оплакаха от нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци от Гърция, както и от занижените цени на стоките, които влизат от Македония. Те увериха Дянков, че е крайно време да се сложи край на сивия сектор в областта на земеделието - да се издават фактури, за да се плаща ДДС.