Тръгват проверки за нелегален внос на зеленчуци

Мобилните групи на ГКПП-Кулата ще бъдат удвоени, за да работят денонощно и да следят за нелегитимния внос на плодове и зеленчуци от Гърция в България.

Обратно в новината

Коментари - Тръгват проверки за нелегален внос на зеленчуци | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Уважаеми Вегетабле, министърът иска да определя цени вместо търговците, а Вие го подкрепяте с довода, че качеството било ниско. Но той не казва, че ще повишава качеството на зеленчуците, а цените им, драги ми Вегетабле. Цените!

Гениален патриотичен принос в пазарната икономика, господа! Министърът иска той да определя цени на вносните стоки вместо търговците, за да събира повече ДДС. Ако ли търговците не кандисат и вносът по негова преценка е евтин и неизгоден на министерството му - той ще го спре. За да вземе повече пари от нас. И шпиц-команди е замислил. Оценете идеята му, господа! Цените да се определят не от търговците, а от властите! Браво! Революцията продължава! ГЕРБ става БКП.

Що така злобно, бе, хора?! Дайте да дадете да подкрепите напъните на инстанциите да турят малко ред в цялата тая каша, дето куче влачи - диря няма....Сега сериозно - наистина положението е ужасно! Същото е и при месопреработванеито - и там не се знае кой, какво, колко и откъде го взима и влага в продукцията си...Писна ми от нитрати, урина, лой и мас, консерванти, оцветители, косми и хрущяли, сол и повечко лед за грамаж....Знам, не е приятно, но горе-долу това представлява 70% от месната и зеленчукова продукция, предлагана също от непрофесионални търговци и продавачи попазарища, тържища и съмнителни, спретнати надве-натри мини-маркетчета - гаражни клетки и клек-шопове...Ами соковете? Ако изпиеш една опаковка, ще станеш поне Спайдърмен!!! И връщане няма...А може би Хоп-Гоблин....И после статистиката ни съобщава с престорена почуда и покруса, че живеем по-кратко от останалите народи....Защо ли?!....СТИГА КОНСТАТАЦИИ!!! ИСКАМЕ НОРМАЛИЗАЦИИ !!! И ДЕЙСТВИЯ ПО ВСИЧКИ НИВА СРЕЩУ ПРЕСТЪПНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ВНОСИТЕЛИ !!! НЕ СМЕ ОПИТНИ ХАМСТЕРИ В ЛАБОРАТОРИЯ !!!

koi standarti na bg spriamo kachestvo? bulgarit kypyvat sled 3to kachestvo prolodve .tezi koito predi gi hvurlehme ,sega gi kypyvat bulgari.za kakuv standart na kachestvo govoriat?!

ei bulgarski seliani sled nova godina Makedonia stava chlen na EU.kakvi mita bako cigano-mangal?

Сетили се кога да наблюдават вноса.То сезона мина.Сега се чистят складовете в Гърция и Македония.Нашата продукция и за туршия не става. Дано да се сетят следващата година още от февруари да наблюдават вноса.Тогава са високите цени, сега е мижава работа.То и кмета на Петрич прави такива протести, ама след като мине усиления внос. Да са ни честити новите мобилни групи!

Извинете, но не разбирам защо да се спира вноса? Аз предпочитам да купувам евтини домати и не ме интересува откъде са! Нашите родни производители искат да имат монопол, за да вдигат цените до тавана!Как може чуждестранните зеленчуци, които идват от по-далеч т. е. имат по-големи транспортни разходи, да са с по-ниска цена? Все пак смятам, че турците и гърците не ни подаряват доматите си, а печелят от тях!Дори и на по-ниските цени, на които ги продават! А че нелегално внесените били без мито - нали и българските са без мито? Защо са по-скъпи тогава? При по-малки транспортни разходи и при мижавите възнаграждения за труд в България! Искам си турските домати на досегашните цени! Нашите търговци защо не се опитат да пробият с по-ниски цени? - тогава ще предпочитаме техните зеленчуци!!!

SVOBODNO DVIJENIE NA HORA,STOKI I KAPITALI !!! SMURT NA BULGARO-MANGALSKATA KOMUNISTICHESKA DURJAVA !!!!

Добре де ама защо и нашите не продават толкова евтино колкото е вносното . Означава ли ,че ако има поевтини домати,дрехи обувки ,техника,автомобили трябва да бъдат спрени за да може българина да ечели повече . Добре ,че не произвеждаме автомобили защото тогава КАКВО ЩЯХМЕ ДА ПРАВИМ

А при турските продукти всичко ли е наред? Погледнете в цяла Варна нерегламентирано се продават по подлезите турски боклуци.Това в общината не го ли знаят?

Кой и как определя реалните цени на продуктите на пазара?Може би след почесване зад ухото и гледане към небето.Тези цени истински ли са или производителите искат да стана милионери за един ден?Как един пенсионер с пенсия от 100лв. може да купува домати (и то с качество почти равно на нула от наш производител)?Нека нашите производители достигнат качеството на плодовете и зеленчуците което беше преди 20-тина години когато цяла Европа ги купуваше от нас,пък дори и сегашното европейско качество пък тогава да говорят за цени и несправедлива конкуренция.Докога ще ядем вместо сирене и кашкавал палмово масло и боклуци за пълнеж(впрочем в момента в България може би няма дори и една качествена хранителна стока от естествени и екологични продукти) или домати от които изтича някакъв бял и незнаен лигав сок?В случаят по-добре вносни стоки с по-ниска цена отколкото български болуци.Дори и цената на фалита на нашите алчни производители.Следва ще се научат.

ако е вярно казаното ог-н министъра,най-малкот говори за некомпетенция от него,защото от 01.01.2007г.сме в ЕС и на ГКПП КУЛАТА ИМАМЕ САМО ПАСПОРТНА ПРОВЕРКА ОТ ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ И ЛИПСА НА МИТНИЧЕСКИ ПУНК,БАРИЕРАТА ОТ НЕГО СЕ НАМИРА В ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ В СОФИЯ,ТАКА ЧЕ ЗА ВТОРИ ПЪТ МУ СЕ СЛУЧВА ДА СЕ ИЗКАЗВА НЕПОДГОТВЕН

Кой ще провери нелегалния ТУРСКИ внос. Нима това е отваряне на врата за турската контрабанда - като отрежем Гръцката. Интересно ми е мнението на Вицепремиера за това.

Ядем плодове и зеленчуци предимно от Турция. Всъщност една цяла армия пера от турски стоки доминират на сто процента на българския пазар. Ако това не е канал и удушаване на свободен пазар, тогава кое е?! Какво ще ми проверяваш Гърция и Македония?! Толкова ли са страшни или говорим за елиминиране на конкурентите на турските вносители. Кое е?

Душкоооо, парко просто, ти мотиката знаеш ли от кой край се държи. Държала ли си такова нещо в ръка. Въобще от какво дърво си брала домати, може ли да кажеш. Преди към 3 години зелето много се обезцени, към 0.10 лв/кг. И да ти кажа защо, щото един господин депутат направи далаверка с Македония. Вкара големи количества зелки и ги пусна ниски цени. Защото са контрабанда, със символични мита и данъци. А нашия производител дето се блъска като идиот, без субсидии и помощ от държавата, нормална за нормалните страни какво направи? не можа да си покрие разходите и подаряваха на познати това зеле. Ако не знаеш, комшиите в Македония са фенове на торенето. Разхвърля се, докато побелее, все едно сняг е валял. И стават едни големи жилести зелки. Нашите значително по-малки и крехки къде да се мерят с тях. и глупаците купуват ли купуват. Лошо когато ресторантите купуват. и ядем боклуци после. Теди, гугутко, по какъв параграф да се състезават нашите производители. На коя писта, на контрабандата ли, на на данъчните измами ли, на измамите с с еврофондове и субсидии. за да се съревновават, по тези писти трябва да тичат. Седи си зад компа ручай големи македонски нитратни ябълки и дървени турски домати или холандската порода и не коментирай теми, които са ти известни на теория. Има защитни мита, които се ползват по зял свят, за защита на родните производители. когато държавата има цялостна политика към даден отрасъл.

С други думи да се готвим към ударно поскъпване на плодовете и зеленчуците, което ще се обяснява с прекъсването на контрабандните канали! ГЕРБаджиите по този начин се отблагодаряват на електората (селяните). Само не мога да разбера как така (дори без ДДС) продукцията докарана от Гърция и Македония е по-евтина от родното производство. Та нали има посредници, транспорт, печалбата на търговеца, продаващ стоката и др. Май въпросът е там, че при нашите селяни себестойността е доста по-висока. Но защо аз трябва да им купувам скъпия продукт? Къде са конкуренцията и пазарните механизми? Та нали Европейската комисия настоява селскостопанските производители да се кооперират, да уедряват стопанствата за да бъдат конкурентни на пазара в Общността! И още. Защо великият Дянков не прати мобилните групи да видят дали самите производители плащат данъци на държавата от извършените продажби. Прост пример.(споделям мнението на !!! (10.08.2009 г. 13:41ч.) Да види какво става на Женския пазар. Удрят те в грамажа, пробутват некачествена стока (и не само циганите) и бой можеш да отнесеш ако им направиш забележка, че лъжат. На борсата е същото, но в по-големи мащаби. Няма никакъв контрол. Какво правят представителите на земеделското министерство от отдел Надзор на пазарния контрол. (Егати названието!). Предполагам, че същото важи и за други места. Искат да получават като германските фермери, е нека да се поучат как се отнасят производителите към клиентите там! Родните само искат пари и помощи от държавата в аванс. Разбира се не бива всички да мерим с един аршин. Има големи стопанства, оранжерии, които са направили европейско производство и износа им върви. Очаквам скоро да се надигнат и зърнопроизводители, които произвеждат фуражна пшеница, а искат да я продават по европейски цени за зърно с високи хлебопекарни качества. След това идва ред на млекопроизводителите и така до безкрай. Но защо аз (данъкоплатеца) трябва да плащам за това? В моя бизнес държавата не ми помага. За Теди И все пак всички знаеме (казва се знаем), че няма по-вкусно от българското! Е тогава, какво се оплакваме, че не върви износа? Защото на външния пазар се води истинска конкурентна битка и подобни заклинания не помагат, а помага най-вече оптимизацията на производството и намаляването на себестойността. Нека на пазара да има разнообразни хранителни стоки и наред с евтините турски и гръцки домати и плодове (евтини защото внасят подобни сортове, но там има и други) се продава и родна, но качествена BIO продукция. Купувачът е този , който ще избира, според вкуса си и наличните пари. ГЕРБ (вожда ББ) трябва да обясни на своя електорат, че ако наистина ще провежда дясна политика 50-70 на сто от дребните земеделски производители трябва да фалират, за да се развива модерно селско стопанско производство. С ниви и зеленчукови градини от по няколко декара и с по 5-10 крави нищо не става! Както, впрочем и с PR акции за покриване на щети и спиране на вноса.

Защо не се поинтересуват какво идва и от Турция-все пак Гълция е европейска страна?

Сами, ти да не си по-знаещия Милен Велчев :)

Що не вземе някой на тоя да му падари Ямболска мотика - 5-ти номер, той е държал сама писалка. ха ха ха.

Внос от Македония е разбираемо, но внос от Гърция няма?! Свободно движение на хора и стоки, нали това искахме! ЕС ни гарантира и свободен пазар, не мислите ли? Или по добре 200% защитни мита и квоти от по 180 Евро на тон, за да се кефят нашите земеделци . Прах в очите на хората..

Министър Дянков не си купува зеленчуци и хляб дори не си купува-държавата го храни! Нашите производители, ако опре до тях, ще вдигнат цените до тавана! Хак ви е, че гласувахте за тия неграмотници! Никога няма да имаме пазарна икономика с такива управляващи!

Смешници! А нямали да тръгнете да ловите сините боклуци вмъкнали се във вашите редове и ви тласкат към провеждане на проамериканска политика с гъза км чичоСам?

на финасовия министър работаат му била да събира пари, няма значение откъде, това изказване ми прозвуча много адекватно на случващата се какафония - целта оправдава средствата значи, имаме цел да събираме пари, що да не вземем да национализираме като чавес всичко и посел да го продадем/заложим. финасовия министър задачата е да виоди адекватна фискална и финасова политика , като събирането, разгходването и управлението ан средствата и начините по поито товю се прави са само нейни инструменти. пари сами по себе си, било в бюджета, в банката или в дюшека нищо не означават, ако не се използват по рпедназначение,а именно да стимулират полезнио за обществото и природата решения и действия и да инхибират вредни такива. проблемър с ДДС ан краткотрайните продукто от които само малка част са доматите е в закона за защита на селскостопанския производител, където те са освободени от такъв ако са приоизведени от регистриран производител и са за лична консумация и/или продажба на дребно на общиснки пазари и/или пазари на производители и тържища - понятия въведени с пром,ените в закона за стоковите борси и тържища. тази на вид малка душпчица прави цялото фискалнио законодателство в тязи област врата у поле и до днес можете да отидете сда видите как кметове издават с охота сертификати за селскостопански производители с площи колкото полвин европа. да не говорим че на апзара има сертификати за производители на банани примерно, т.е. освободени от ДДС и мита. това министърче ако продължава да действа пожарно-аварийно и в по-значимите части на фиска и не слуша съветите на по-умните и знаещши от него ще ни докара много голяма беда, добре че всек пак системата е консервативна и лесно ще го изгвърли и/или неутрализира.

От къде ги търмъчеш тези измислени герои? Този с българския се затруднява и повече от бившия ти началник - Кобурга. Не му е читава работата, ако мисли да оправи платежният баланс на страната като залови кривите македонски краставици! Да ме прощава Божидар Димитров.

Нормално в ГР цените да са по-ниски. Все пак Костас Карамнлис не е гений като ББ смешника.

Правителството да субсидира нашите производители,а не да ни принуждава да купуваме стоки на по-високи цени.Полупразният джоб на българина се нуждае от ниски цени.

Това ще е първият сменен министър, просто всеки ден се дъни с невероятно тъпи изказвания, не е подготвен и изобщо не разбира материята но за сметка на това се занимава с неща които не са му работа. Защо министъра на земеделието не се занимава с домати а този на финансите?

пак блъскаме самара а не магарето да на хазната и трябва ддс-ама и при двеста лева заплата нека чакат некои да им купува зеленчук на цени от седем лева килото.маи нашите земеделци трябва да са конкорентни на саседите ни

Всичко ми е ясно, само едно не - защо македонските и турските домати са по-евтини от нашите при едно и също качество - оставете ги изтърканите приказки за чудния вкус на нашите домати.

А колко от вас пишещите за поглеждали какви са цените на доматите и дините в Гърция, щото според мен са два пъти по ниски от тези в България. А на българина все някой му е виновен. Ами разбира се че ще внасят от Гърция, като е по-евтино....

Европейската комисия определя минималните цени за вноса на някои плодове и зеленчуци, които влизат в общността от трети страни. Праговете се фиксират всяка година, за да се предотврати евентуален дъмпинг на вътрешните цени и за да се защитят европейските фермери.Не е лошо министъра да прочете Европейското законодателство.

аз искам български плодове и зеленчуци да си купувам на пазара,дори и по скъпи да са.Но действително да са си наши,а не на всички вносни боклуци написали,че са български.Сега разбрахме,че от нашите по-вкусни няма.

Европейската комисия определя минималните цени за вноса на някои плодове и зеленчуци, които влизат в общността от трети страни. Праговете се фиксират всяка година, за да се предотврати евентуален дъмпинг на вътрешните цени и за да се защитят европейските фермери.Не е лошо министъра да прочете Европейското законодателство.

разбрах!днес затвори контрабандатана зеленчуци,утре кой канал затваря?до края на м.август българия става единствената страна в света без контрабандни канали!!велико достижение на ГЕРБ и неговият фюрер Б.БОРИСОВ!!ХВАЛА!!да се пукат от яд американци,англичани и др.контрабандни страни!!!

С какво ги борят /както и чейндж-бюрата/, като повече от половината са на море....

Сами, намерил си чудесен пример да дадеш - доматите. Холандските високопроизводителни домати стават за всичко друго, но не и за храна на хора. Турските не са със значително по-добро качество. Скапаните български домати - са доста по-ядими. Освен това се бъркаш за ролята на финансовия министър - на него работата му е да намира пари, откъде - няма значение. А колко домати се раждат на полето е от компетенцията на земеделския министър и в частнос фермерите.

Върнете Ревизоро на работа!!!!

Абе специалисте, защо да минава през Гърция този камион от Турция? Или не си поглеждал карта скоро?

Така е сега всичкото прекупвач ще остане гладно! Работата е, вземи от единия дай на другия! Съжалявам братя прекупвачи и спекуланти, ваши кумир Станишев така оплете нещата, че вместо пари от ЕС харчи пари от Хазната и сега в хазната има една голяма ДУПКА, дето няма да се запълни с пари от ЕС. Станишко и Орешарко, трябва да се изправят пред съда за спрените средства от ЕС и последствията след тях. Защото ЕС спря кранчето, ама и каза спрете проектите с финансиране от ЕС и разчистете говедата... А то какво стана, Станишко не спря проектите, а почна да ги финансира с наши пари, а за да замаже очите на ЕС направи малко рокади в агенциите и хайде.... Вижте ми политическата воля дайте ми пари.... :) Така че, хранилката свърши има много недоволни, но няма как. Ако не бе Станишко толкоз тъп, сега нямаше да сме толкова зле.

Това оплакване на земеделските труженици ми напомня на реването на производителите на цимент. Вместо да намалят цените, виновни са им вносителите! Да цените на плодовете и зеленчуците в Гърция са по-ниски, но земеделците в Гърция са си взели всички субсидии от ЕС. И пак опираме до глобалното-не гони вносителите, помогни на производителите. По-добрия нека спечели! И все пак всички знаеме, че няма по-вкусно от българското!

Щото мутрите бият и щото няма кой да ги подкрепи!Както нямаше кой да подкрепи животновъдите, учителите , миньорите, студентите и т.н.!

и нещо последно като безплатен съвет до новото министърче - наместо да се чуди какви адекватни, полуадекватни или категорично неадекватни мерки и теглилки да предприеме срещу вносът на по-ниски цени - да си зададе въпроса защо аджеба тези цени са в пъти по-ниски - очевидно не е заради играта с фактурите и дедесетата нито заради легитимни, нелегитиомни и контрабандни канали. ето безплатен отговор - в холандия средния добив на домат от декър е 11-12 тона, в Турция - 8-9, а у нас - 2-3. на печелившите честито и нека да избират българското - че сме на второ място по бентлита и кю седмици на глава от населението все още.

blagodaria za vnosnite domati s vkus na kartofff celogodi6no.

Ей, хораа! СПИРАНЕТО НА ВНОСА НЯМА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА НИКОМУ! Защо не скочат производителите срещу мафията на прекупвачите, които утрояват цените?! Кой страда и те и ние - потребителите. ИСТИНАТА Е ЧЕ В Турция,Гърция и Македония има ПАЗАР, затова цена / качество е ЯВ ПЪТИ ПО-ДОБРЕ от ТУК, КЪДЕТО ПАЗАР НЯМА!!!! И всички тези мерки са напразни.....

По принцип отворената икономика е икономика на мъката. За да си живееме щастливо и мързеливо имаме нужда от високи мита. Те осигуряват спокойствие и възможност на всеки некадърник да печели. Да почива по много и да живее безгрижно ! Назад към Европа 1986-та !

този започва поразително да ми прилича и като визия и като изказ на министъра по всичкология от последните две правителства хари потър, направо е хари потър младши. Спирането на свободно двиежние на хора , стоки и капитали между съседните балкански държави с мотив да бъдат защитени нечии корпоративни интереси е ход в обратна на правилната посока и показва за момента поне пълно неразбиране на фискализацията на търговскаат дейност и пълно непознаване на фактическата и легална рамка в която се намираме, а оттам и на функциите на администрацията. искаш да правиш смислена данъчна политика - то начинът е съвесем различени понеже става въпрос за политика - трябва първо да си отговориш на въпроса - какви цели преследваш - а те могат да бъдат няколко: увеличав на приходите във фиска от ДДС на бързоразвалящи се храни - което е пълно безумие, сега няма да обяснявам защо, само ще кажа че великобритания освободи изобщо ит ДДС перишабъл продъктса в останалите държави е под 10%. защита на една категория регионални производители или по-точно търговци, което ще доведе до допълнителното им обогатяване за сметка на консуматорите при отсъствие на конкуренция. петричките бабички ще духат супата, защото местните мутри отдавна са изкупили на зелено всяко доматче по цена по ниска от македонската. защ на 7-8 милиона потребители на тази продукция с гарантиране на прозрачна конкуренция на качеството и цените. понеже е очевидно разминаването между тези политики тярбва да се мисли как да се балансират нещата, щото хем да има поминък за селяните, хем да има пари във фиска, хем да ядем евтина и качествена храна. тези неща изобщо не са неосъеществими но пътят е съвсем друг - много различен, а тези полуграмотни очилати чиновки не го знаят, защото никога не са се занимавали нито със селско стопанство, нито с търговия, нито с политика. А като гледам не искат и да го научат, смятайки че едно чиновническо си-ви може да замени опита, знаието и най-вече сивите нервни клетки.

A moge bi na mobilnite grupi tche im udvoiat zaplatite i v kraina smetka zelentchutchite za potrebitelia tche sa pak skapi...To i sega mnogo,mnogo ne pazaruva bulgarskiapotrebitel bez zaplata i kupuvatch samo nai-neobhodimoto...

На пет минути от Министерския съвет и Главния архитект на София се намира най-ужасния пазар, в който се продават плодове и зеленчуци без качество, където около 30-40 мангала продават на черно цигари под носа на полицията и управата на пазара, и не се съмняваме в тяхната благословия. Пазар, превърнат в гнусен битак, смърдящ, мръсен, с разпадащи се дървени и изгнили ламаринени сергии, с вади от помии, където наред с гащи и обувки,също без качество, продават в мръсни павилиони и колбаси, месо, хляб. Пазар, пълен с мургави търговци и мургава стока, който привлича като магнит от цялата страна цигани, клошари и всякаква измет. Пазар, в който се продават само боклуци, пазар, който е боклук и създава боклук, пазар, който е само на пет минути от Министерския съвет в Центъра на София!