Украинският президент Володимир Зеленски така покани бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да посети Украйна и да види последиците от конфликта, започнат от руския президент Владимир Путин през февруари 2022 година. Той отправи поканата по време на интервю за предаването "Среща с пресата" по Ен Би Си, излъчено днес.

Републиканецът Тръмп, който се опитва да спечели втори президентски мандат на изборите през 2024 г. и е водещият кандидат за номинацията на своята партия, остро критикува подкрепата на САЩ за Киев и казва, че може да спре войната в рамките на 24 часа, ако бъде избран, отбелязват Ройтерс и БТА.

"Ако той може да дойде тук, на мен ще ми трябват... 24 минути, за да обясня на президента Тръмп, че не може да се справи с тази война", каза Зеленски. "Той не може да донесе мир заради Путин", добави украинският президент.

Украинският президент Володимир Зеленски призова САЩ да предоставят повече финансиране, с което силите му да се противопоставят на Русия и покани бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Украйна, за да види със собствените си очи мащабите на конфликта, предаде Ройтерс.

Зеленски каза, че е възможно американски войници в крайна сметка да бъдат въвлечени в по-широкообхватен конфликт с Русия в Европа, ако Вашингтон не засили подкрепата си. "Ако Русия убие всички нас, тя ще атакува страни от НАТО и вие ще изпратите синовете и дъщерите си (да се сражават)", заяви Зеленски

Президентът на САЩ Джо Байдън, който е от Демократическата партия, настоява Конгреса на страната да приеме законопроект за допълнително финансиране на стойност 106 милиарда долара, основната част от средствата в който са предвидени за заздравяване на украинската отбрана, а останалите ще бъдат разпределени между Израел, Индийско-тихоокеанския регион и охраната на границите.

Камарата на представителите на САЩ, в която доминира Републиканската партия, вместо това прие свой собствен план за разходи. Миналата седмица тя прие законопроект за предоставяне на помощ на Израел на стойност 14,3 милиарда долара, но в него не бе включено увеличение на помощта за Украйна.

Сенаторът Чък Шумър, който е начело на мнозинството в контролирания от демократите Сенат, каза, че няма да внесе законопроекта на Камарата на представителите за гласуване и Байдън обеща да му наложи вето.