Украинският президент Володимир Зеленски няма да държи реч в първия ден на новото Народно събрание. Това стана ясно след срещата между партиите в Народното събрание. Предложението Зеленски да произнесе слово при откриването направиха от ГЕРБ-СДС. 

От "Демократична България" и "Продължаваме промяната" са били против това да стане на самото откриване на 48-ото Народно събрание, стана ясно от изявлението на представителите на ГЕРБ. От ДБ и ПП са настояли той да говори пред българските депутати в друг ден след 19 октомври. Решението кога българският парламент да покани украинския президент за видеовръзка ще бъде взето на първия Председателски съвет след конституирането на 48-ото НС. На същия съвет ДБ ще постави за обсъждане и решението за изпращане на оръжие за Украйна.

На една маса по темата за поканата към Зеленски седнаха от ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ. От срещата отсъстваха "Възраждане", БСП и "Български възход". 

"За съжаление, не беше постигнато решение президентът на Украйна да бъде поканен за видеообръщение на първия ден, но постигнахме единодушие въпросът за изслушването на Зеленски пред парламента да се обсъди на първия председателски съвет", каза Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС след срещата. 

От ГЕРБ констатираха, че ПП и ДБ не са извели сериозни аргументи да няма изявление на Зеленски в първия ден на НС. "За съжаление, колегите следват една лоша последователност от миналия парламент", коментира след срещата Георг Георгиев от ГЕРБ, а Екатерина Захариева добави: "Очевидно се притесняват от БСП" по адрес на ПП и ДБ.

"Ние желаем да бъде изслушан г-н Зеленски, но считаме, че на първото церемониално, тържествено заседание не е подходящо това да се случи", коментира бившият председател на НС Никола Минчев от ПП. В отговор на въпроса дали пък днес не се е събрала новата коалиция, Минчев заяви: "По конкретни теми с ГЕРБ имаме съвпадения на вижданията, но това не е база за коалиция". Той бе категоричен, че ПГ на "Продължаваме промяната" е единна. А в коментар на виждането на президента, че е унизително да се свежда политическият процес в страната до това дали ще бъде поканен, или не чужд посланик, депутатът от ПП не се съгласи, че партиите не следват проблемите на хората.

Снимка: БТА

"Въпросът за г-жа Митрофанова и присъствието ѝ на първото заседание е от интерес на достойнството на българската държава и не е страничен за обществото въпрос, категорично", опонира Никола Минчев.

"ДБ многократно е заявявала и е правила предложение да се покани президентът Зеленски да направи изказване пред българския парламент. На днешната среща това, което постигнахме като съгласие, още на първия Председателски съвет да се отправи покана да се изкаже в следващо пленарно заседание", каза от своя страна Надежда Йорданова от ДБ. Обсъдено е било обстойно, че не е подходящо Зеленски да говори в деня на конституирането на 48-ото НС, потвърди и тя. На същия Председателски съвет ще бъде поставен и въпросът за предоставяне на оръжие на Украйна. "Още в първия работен ден ДБ ще внесе предложение за решение за предоставяне на военна помощ за Украйна", каза Йорданова.

Снимка: БТА

Според БСП поканата към Володимир Зеленски е излишна, а вместо това Корнелия Нинова предложи партиите да обсъдят цените, доходите и бюджета на среща в НС идната седмица. В отговор повечето формации заявиха готовност да откликнат и да участват.

"С тези консултации искаме да измие срама от предишното управление", заяви Даниел Митов от ГЕРБ на влизане в парламента. "Ние бяхме партията, която внесе проектодекларацията в парламента. Няма нищо изненадващо в нашия ход", припомни Екатерина Захариева, според която в 47-ото НС ДБ и ПП се ослушвали заради БСП. Тя коментира репликата на президента Радев, че за партиите не са на първо място проблемите пред българските граждани.

Снимка: БТА

"Разбира се, че и тези неща са важни, но това руският посланик и посланикът на Беларус да не бъдат поканени е ясен знак за геополитическата ориентация на България и е много важно", добави бившата външна министърка. Тя каза, че най-вероятно ГЕРБ ще откликне на идеята на БСП другата седмица партиите да се съберат по темата за поскъпването на живота, доходите и бюджета. Тома Биков заяви, че дори разговори за коалиция не могат да се проведат и има опасност заради предишното управление да няма пари за пенсии и заплати през следващата година.

"Радваме се, че в България има евроатлантическо мнозинство", коментира Сезгин Мехмед от ДПС, който участва в консултациите.

Снимка: БТА

Още предварително от "Възраждане" и БСП обявиха, че няма да участват в тази среща, от "Български възход" не изпратиха свой представител.

"Това вече е крайна степен на дебилизация и инфантилизация в българската политика. Ако решат да направят нещо подобно, просто ще се наложи да отправим ние покана към руската посланичка и тогава предполагам, че целият първи работен ден на Народното събрание ще бъде провален", каза пред БНР Костадин Костадинов.

След края на срещата той дойде пред Народното събрание, за да оповести пред медиите позицията на "Възраждане". И обясни, че от неговата ПГ не са дошли, защото "нямат място в евроатлантическата тълпа".

Костадинов разтълкува коментара на Румен Радев в посока на това, че "президентът застава зад тезата на "Възраждане".

Той повтори заканата си, че ако Зеленски говори пред НС, то "Възраждане" ще покани на свой ред руския и беларуския посланик, за да дойдат. "Това, което се случва в момента, е непрекъсната провокация спрямо гражданския мир в страната. Те чертаят разделителни линии. На мен лично ми е обидно като българин", коментира Костадинов по адрес на ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС.

"Надцакването по евроатлантизъм у нас продължава. Вдигам залозите и предлагам първото заседание да се състои в Киев! Така Митрофанова и да я каним, няма да дойде, а Зеленски ще се обърне към нас на живо, направо вместо Радев", написа по-рано във Фейсбук Кристиан Вигенин от БСП.

От "Български възход" също не дойдоха на срещата в Народното събрание, а вместо това разпратиха позицията си до медиите, в която призовават партиите да се фокусират върху проблемите на хората.

"Ние, депутатите от коалиция "Български възход" смятаме, че нашите избиратели искат да чуят в спешен порядък как ще започнем да решаваме непосредствените им проблеми като повишаването на цените, инфлацията и цялостната икономическа криза. Очакват да се състави работещо правителство. Вместо това, подготвителните срещи за откриване на Народното събрание се политизират. Нека оставим разискването на всички политически въпроси за пленарната зала - депутатите ще положат клетва да служат на народа си само след няколко дни и ще могат официално да дебатират и вземат решения от национален интерес", се казва в тяхното становище.