Президентът на Украйна Володимир Зеленски да направи видеообръщение на първото заседание на 48-ото Народно събрание, поискаха от ГЕРБ-СДС. Предложението им е Зеленски да произнесе реч на живо при откриването на парламента на 19 октомври.

За целта от ГЕРБ - СДС вече са внесли в деловодството на Народното събрание писмо до главния секретар на парламента Габриела Килфанова, с което се настоява да бъде свикана работна среща между всички парламентарни групи.

Предлага се срещата да се проведе на 14 октомври от 13:00 часа, а на нея да бъдат обсъдени възможностите по постигането на консенсус по предложението и техническите подробности за организацията.

От началото на войната в Украйна Володимир Зеленски вече произнесе онлайн речи чрез видеовръзка в редица парламенти в Европа и по света, сред които пред британския, френския, италианския, албанския, норвежкия, португалския, а така също и пред ЕП, Конгреса на САЩ, Световния икономически форум в Давос и неколкократно пред ООН. В списъка му от видеообръщения влезе дори кинофестивалът в Кан. 

Идеи и предложения за реч на живо лансираха още в предишния парламент бившите управляващи от ДБ през март, но тогава нямаше мнозинство зад идеята.

Предложението на ГЕРБ идва малко след като на подобна среща партиите от новия парламент се споразумяха администрацията да не кани за откриването на 48-ото НС посланиците на Русия и Беларус, тъй като такива били инструкциите от ЕС и Външно министерство. 

Предложението беше на ДБ, подкрепено от ГЕРБ и ПП, а впоследствие към него се присъединиха от ДПС и "Български възход". На срещата бъдещите депутати бяха запознати с позиция на МВнР по въпроса, подписана от главния секретар на министерството.