След повече от пет часа дебати Народното събрание реши влизането в парламентарните сгради да става само със зелен сертификат. Решението влиза в сила от 24 януари.

То бе прието без нито един глас против и само с 4 "въздържал се", но коалиционните партньори от "Има такъв народ" и депутатите от опозиционната "Възраждане" не участваха в нито едно от гласуванията на текстовете. Предложението бе внесено от "Продължаваме промяната".

Депутатите и посетителите на НС, както и служителите на администрацията и медиите ще бъдат допускани само след показване на документ за ваксинация, за преболедуване и за направен бърз антигенен тест до 48 часа преди това или до 72 часа, ако става дума за PCR.

Народните представители, които нямат зелен сертификат, ще си плащат сами тестовете. Те ще са безплатни за сътрудниците на парламентарните групи, за служителите на администрацията на НС и на парламентарните комисии, както и за медиите, които отразяват работата на парламента. Никой не уточни към коя от тези категории спадат гардовете от НСО, които отговарят за пропускателния режим. 

След гласуването обаче от ДПС заявиха, че те няма да се възползват от възможността сътрудниците им да се тестват за сметка на бюджета на парламента и заявиха, че парламентарната група ще поеме тяхното заплащане. Според Йордан Цонев депутатите на движението са взели това решение, защото всички български граждани са равни.

Именно с този аргумент Хасан Адемов направи предложение от името на групата цялата точка за безплатните тестове да отпадне, но то не бе прието. От партията обявиха още, че всичките им депутати са ваксинирани и това е техен избор. 

Снимка: БТА

Народните избраници се отказаха от привилегията да минават с предимство на опашката за бързи тестове, ако има струпване на входа на НС. Първоначално тази опция бе заложена в проекта за решение. Предложението направиха Ива Митева от ИТН и Христо Гаджев от ГЕРБ, но бе подкрепено от пленарната зала. Преди залата да го отхвърли, Гаджев се обърна към вносителите от ПП: "Извинявайте, не ви ли е срам депутатите да пререждат, това е безобразие!".

Отпадна и задължението лабораторните тестове да се съхраняват два дни от администрацията на НС. 

ИТН, които отправиха много критики към юридическата форма на решението, опитаха да бавят гласуването с поискани две прекъсвания и почивки. Те не участваха в гласуването, въпреки че техният народен представител Ива Митева бе най-активният депутат при внасянето на редакционни предложения, повечето от които бяха приети. 

Снимка: Булфото

Именно Митева предложи безплатното тестване да остане да важи само за медиите в парламента, а всички останали да си плащат за тестовете. Нито един депутат обаче не го подкрепи. 

"Каква е причината единствено медиите да имат привилегирован достъп. Ако има равнопоставеност, нека тя да е за всички. Представителите на медиите също са граждани на България, както и служителите на администрацията", отбеляза Тома Биков от ГЕРБ в отрицателен вот. 

"Гласувахме против всякакви привилегии", поясни позицията на ДПС и Йордан Цонев предвид отхвърленото искане на ДПС да отпадне изобщо възможността за безплатни тестове при влизането в НС.

Не бе прието също те да се заплащат от здравното министерство, а не да ги поема Народното събрание за сметка на своя бюджет. 

Отхвърлено беше искането на ГЕРБ зеленият сертификат да важи още от понеделник, 10 януари. Направи го Десислава Атанасова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ попита вносителите от ПП с какъв аргумент отлагат влизането му в действие чак за 24 януари, но не получи отговор. Тя направи паралел с въвеждането на сертификата от днес за утре за всички български граждани от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, докато депутатите отново ще са привилегировани с тази отсрочка. 

Снимка: БТА

По време на дебатите най-яростно на сертифицирането се противопоставяха от "Възраждане" и ИТН, а от ДПС отбелязаха разкола по темата в мнозинството. 

"Оставам с впечатлението, че има разнобой в управляващата коалиция по една изключително важна тема", заяви от трибуната д-р Хасан Адемов.  Той изрази учудване, че управляващата коалиция не спазва собственото си обещание от коалиционното споразумение, че когато има разногласие, то ще се провежда предварителна консултация за изчистването му. И аз си задавам въпроса - след като такъв въпрос да не можете да решите за месец и половина, как ще решите сериозните въпроси с проблемите на здравеопазването, вметна докторът от ДПС. Адемов не подмина и "Възраждане", като заключи:  Аз разбирам, че това е тема, ракетоносител на вашата формация, но отпадането на зеления сертификат е контрапродуктивна мярка за вашето политическо здраве". Депутатът от движението допълни, че скоро ще го разберат. 

Снимка: Булфото

В реплика Костадин Костадинов призова ДПС да гласуват против решението за сертификата. "ДПС да е загрижено за политическото здраве на "Възраждане" не бях чувал досега", възкликна Костадинов.

"Народното събрание просто е деветият вал, оттук насетне ще кажат - зелен сертификат и в общините, и в съда", предупреди той. 

"Когато бях ученик, много исках да участвам в Седморката на Блейк, много се впечатлих от този филм", заяви и проф. Андрей Чорбанов от ИТН в реплика, че по темата не трябва да говорят хора, които не разбират. "Важно е да се спомене, че когато се говори за науката, това трябва да бъде от хора, които се занимават с наука. Всичко друго е тежко изопачаване и настройване на хората. Народните представители в никакъв случай не бива да бъдат третирани като нещо специално, но нас никой не ни е назначил тук на работа, не сме подписвали трудови договори", напомни той.

"Наше задължение е да присъстваме в залата", допълни Чорбанов по повод факта, че никой няма право да спре депутат без сертификат да влезе за заседание, за което е задължен по силата на избирателя.

Снимка: БТА