Здравният министър д-р Асена Сербезова свиква днес експертен съвет заради ниската ваксинация у нас, съобщиха БНР и БНТ. 

В него влизат инфекционисти, епидемиолози, вирусолози. Това са първите стъпки от кампанията, която се предприема по повод ниските нива на ваксинация у нас. Предвижда се тя да бъде направена и със съветите и сътрудничеството на СЗО, пригодени към българските условия.

Сербезова вече заяви, че ще се разчита на лични лекари и фармацевти да убеждават хората за ваксинирането срещу COVID-19. От проучване, направено у нас около 10-12% от хората са с негативно отношение към ваксините. Голям обаче е процентът на тези, които се колебаят и усилията ще бъдат насочени към тях.

Днес се очаква да пристигнат и първите количества ваксини, предназначени за деца над 5-годишна възраст. Ще бъдат изготвени препоръки за начина, по който ваксините ще бъдат прилагани на деца

Не всички ваксинационни пунктове ще могат да имунизират деца. Това ще може да става в определени пунктове в страната.

България е една седмица по-назад от някои други европейски държави и на този етап нямаме никакви притеснения за ваксините за деца, коментира в "Денят започва" проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

По думите му, в другата група деца от 12 до 18 години, вече са ваксинирани над 15 милиона деца. Според проф. Гетов, на база резултатите в други държави, се очаква около 1/3 от ваксинираните родители у нас да ваксинират и децата си.