Парламентарната комисия по здравеопазване одобри нов механизъм за контрол върху разходите на Здравната каса за онколекарства в болничната помощ.

Идеята на законопроекта е да ограничи печалбите по веригата на снабдяване и да спести от обществените средства. В бюджета на Касата за тази година са заложени 910 милиона лева за този вид медикаменти, информира БНР.

Ако законопроектът бъде одобрен в пленарната зала, новите правила за заплащане на онколекарствата ще влязат в сила от 1 юли. Те слагат таван на цената, по която Здравната каса ще заплаща медикамент на дадена болница, когато няма централизирано договаряне на тези цени.

Таванът ще се изчислява през 6 месеца, по формула, която би трябвало да ограничи възможностите за надценки на търговците на едро, които доставят лекарства на лечебните заведения. 

"И ако лечебното заведение е постигнало цена, която е с повече от 20% по-висока от най-ниската цена, търговците на едро ще връщат тези пари на лечебните заведения. Няма как да има такива големи надценки, които си позволяват някои търговци за правят", обясни един от вносителите на законопроекта и депутат от ГЕРБ-СДС Костадин Ангелов, цитиран от БНР.

Очаква се през първите шест месеца чрез механизма да бъдат спестени около 10 милиона лева от разходите на Здравната каса, като това няма да се отрази върху джоба на пациентите.

Законопроектът трябва да бъде гласуван окончателно утре, за да отмени заложения от 1 февруари вариант за плащане на онколекарства, според който Касата ще плаща на най-ниската доставна цена, а това според болнични организации ще застраши лечението на онколболните у нас.