"Лекарства в аптеките ще има", заяви по БНТ заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов. "Забраната е временна за около 8 седмици. Към днешна дата има сериозен недостиг само за един единствен инсулин в страната. Всички пациенти, които са потърсили инсулин, са удовлетворени", допълни Гетов.

Министерството на здравеопазването временно забрани износа на инсулин. Ограничението влезе в сила от 2 ноември и ще е валидно до 31 декември 2023 г.

Илко Гетов отбеляза, че за да не се създава стрес, са предложени само лекарствата за диабет и антибиотиците.

"Само за трите седмици, всъщност сега изтичат, откакто е въведено, сравнено със същия период на миналата година, около 1/3 е намаляла употребата на антибиотици. Ако приемем, че половината от тези проценти са истински проценти, тъй като може да има презапасяване и други различни фактори, ние индикаторът - намаляване на лекарствената употреба на антибиотици и превенция на антибиотичната резистентност, сме го постигнали с една мярка", коментира Илко Гетов.

Министерството на здравеопазването съобщи преди два дни, че "с оглед на зачестилите сигнали за липса на медикаментите в аптечната мрежа" е изискало справка от "Информационно обслужване" АД за предписаните и отпуснати лекарствени продукти с електронна рецепта. "Данните са изключително тревожни, като показват чувствително изоставане в броя на отпуснатите лекарствени продукти, спрямо предписаните. За някои от тях изпълнението е 0%, 24% и 42%. Средният процент на изпълнение на електронните предписания е 59%."

Във връзка с поисканата от Българския лекарски съюз от ефира на БНТ негова оставка Илко Гетов заяви, че това не би трябвало да се комуникира през медиите. Повод за поисканата оставка е проблемът с електронните рецепти.

"Нито едно от решенията по отношение на електронните рецепти не е взимано персонално и еднолично само от мен", подчерта Илко Гетов. Той обясни, че решението за въвеждането на електронните рецепти е станало след решение на здравната комисия в парламента.

"За мен лично няма връщане назад електронната рецепта. За целия период са предписани около 325 000 рецепти за антибиотици, като са изпълнени около 70 процента от тях. Намалява с много бърз темп делът на анулираните електронни рецепти по различни причини", каза още Илко Гетов.