Вирус Covid-19 има. Той причинява смърт и поражения в много хора. Мерки срещу вируса трябва да има, но ефикасни. Зеленият сетификат не е такава мярка. Редица държави в Западна Европа вече разбраха, че сертификатът не спира разпространението на вируса. Над 90 процента от населението в тези държави е ваксинирано или преболедувало вируса, което не попречи да постигат рекорди за нови позитивни случаи. Адекватните мерки срещу Covid-19 трябва да включват подходящи протоколи за лечение и терапия, а не да се правят опити за спиране на респираторен вирус, каза имунологът и народен представител от ИТН проф. Андрей Чорбанов.

Разпространението на Covid-19 зависи от генофонда на нацията, категоричен е професорът. При едни от тях вирусът прави големи поражения, а при други почти никакви. Вирусът засяга най-силно хора с автоимунни заболявания. Ваксинирането за тях би било протекция, казва Чорбанов. На здрави хора и за деца, той обаче не препоръчва да се ваксинират.

. Кога ще отпадне зеленият сертификат?

. Как възприемате тезите на доц. Атанас Мангъров свързани с Covid-19?

. Обръщате ли внимание на прогнозите на математиците за вируса?

. Приключва ли пандемията след вълната от Омикрон?

. Една бустерна доза достатъчна ли е?

Отговорите на Андрей Чорбанов, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Проф. Андрей Чорбанов e ръководител на отдел "Имунология" в Института по микробиология на БАН и на екипа от български учени, които разработват ваксина срещу Ковид 19.

През 1992 г. завършва СУ "Св. Климент Охридски" - специалност генно и клетъчно инженерство, а през 2002 г. защитава докторска дисертация по имунология. Като гост-изследовател е специализирал в AZU, Утрехт, Холандия, Тайван, Унгария, Италия и Словакия, а понастоящем е професор по имунология в Института по Микробиология "Стефан Ангелов", БАН и преподавател в няколко университета. Съпредседател на Дружеството по имунология към СУБ. Носител на две награди "Питагор" за биомедицински науки през 2012 и 2017 г. и две награди на Съюза на учените в България в същата област.

Има няколко самостоятелни фотографски изложби, както и три издадени самостоятелни книги с поезия и разкази.