Заради изтичането на данни от НАП, в момента текат обсъждания дали да не се предприеме затягане на някои режими, включително по отпускането на бързи кредити, каза днес във Варна вицепремиерът Томислав Дончев, който поздрави участниците в научна конференция, посветена на 140-а годишнина на Военноморските сили.

По думите му анализите на специалистите сочат, че хакването на данъчната агенция няма потенциал за създаване на кой знае какви проблеми, тъй като ЕГН-та до преди няколко години бяха общодостъпна информация. В комбинация с други лични данни обаче, може да се стигне до неприятни ситуации, посочи Дончев.

Вицепремиерът допълни, че проектът за построяване на нови патрулни кораби за ВМС е във финалната си фаза и изрази надежда, че до края на тази година може да бъде избран изпълнителят и да бъде подписан договор. Той каза още, че е разговарял с кмета на Варна Иван Портних за възможностите в града да се реализират проекти в сферата на образователната и научната инфраструктура. Идеята е да бъде изграден кампус с образователен център, който да обединява няколко учебни заведения. Дончев посочи, че необходимата инвестиция ще надхвърли 10 милиона лева, като се има предвид, че трябва да бъде построена нова сграда на Математическата гимназия, предава БТА.

Предстоят мащабни инвестиции в научната инфраструктура - лаборатории, центрове за върхови постижения, паркове, инкубатори, допълни вицепремиерът. И уточни, че Варна има потенциал, но е нужно университетите в града да работят заедно.

Преди началото на научната конференция командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов каза пред журналисти, че до края на годината предстои най-голямото учение на флотилията бойни и спомагателни кораби. Фрегата "Дръзки" има планирано участие в операцията на НАТО "Сий Гардиън". Освен това българските ВМС ще участват и в противоминни учения на Турция и Гърция.

Контраадмирал Михайлов допълни, че очакванията са до края на годината ВМС да получат и още един вертолет, напълно съвместим с тези, с които разполагат.