Гърция е просто по-удобна за Турция от България за мигрантско изнудване, заяви пред БНР гръцкият журналист Спирос Сидерис.

"На българската граница има ограда и освен това планинският терен не е толкова привлекателен за мигрантите и бежанците. От друга страна, в лицето на Бойко Борисов България има много добри отношения с Ердоган. Смятам, че те имат споразумение помежду им", каза той в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт".

Според него Европейският съюз няма никакъв план за справяне с новата миграционна криза.

ЕС направи голяма грешка с това, че не спази мигрантското споразумение с Турция. И Турция, и Европа трябва да спазват обещанията си, смята Спирос Сидерис от Независимата балканска информационна агенция. С него разговаря Деян Йотов.

- Защо Гърция, а не съседна България стана мишена на сухопътното мигрантско изнудване от Турция?

- По мое мнение Гърция е просто по-удобна за Турция от България. На българската граница има ограда и освен това планинският терен не е толкова привлекателен за мигрантите и бежанците. От друга страна, в лицето на Бойко Борисов България има много добри отношения с Ердоган. Смятам, че те имат споразумение помежду им.

От гръцка страна Кириакос Мицотакис, премиерът на Гърция, не иска да има вземане-даване с правителството на Турция. Това е причината потокът от мигранти да бъде насочван към Гърция, а не към България. Не виждам друго обяснение.

Опозицията многократно призоваваше Мицотакис да разговаря с Ердоган, но той непрекъснато отхвърля такава възможност. И заради това Ердоган оказва натиск срещу Гърция. Знаете, че имаме много спорни двустранни въпроси и това е едно от нещата, които той може да използва, за да натисне гръцкото правителство.

- Какви са настроенията сред гърците по отношение на мигрантите? На островите дават да се разбере, че положението отдавна вече е непоносимо.

- Факт е, че на гръцките острови в Егейско море имаме повече от 40 хиляди мигранти и бежанци. От друга страна в Еврос през последните дни мигрантският натиск се увеличава и там повече от 40 хиляди се опитват да преминат границата, а гръцката полиция и армията ги отблъскват.

Обществото, особено хората на островите, е много напрегнато. Защото в някои случаи мигрантите са повече, отколкото жителите на дадения остров. А към това се добавя и фактът, че реториката на новото гръцко правителство - правителството на "Нова демокрация", често е радикално дясна и антиимигрантска.

Проблемът за гръцкото общество - и на островите, и в района на Еврос, и в другите части на страната, е, че имаме нещо като гражданска война по въпроса. Между онези, които приемат мигрантите, и другите, които не ги искат. Като при споровете около финансовата ни криза. Намирането на решение на новия проблем е възпрепятствано от подобна словесна гражданска война.

- Как ще коментирате опитите на Ердоган да засрами Гърция с припомнянето на гостоприемството на Сирия към гръцките бежанци по време на Втората световна война?

- Вижте, вярно е. Към 1920 година населението на Гърция е било около 4-5 милиона души. След промяната в Турция и войната през 1922-а е имало много имигранти в Гърция, бежанци всъщност, от градове и региони в Турция, където е имало гръцко население. Повече от два и половина милиона са дошли в Гърция. И бих казал, че те не са били особено добре дошли тук.

През Втората световна война около 20 до 26 хиляди гърци са избягали в Сирия и са били приети от местните власти. Прав е за това Ердоган. Но не бива да се опитваме да видим в миналото това, което трябва да видим сега. Не бива да забравяме, че гръцкият народ преживя вече 10 години на много тежка икономическа криза.

- Премиерът Мицотакис изглежда далеч по-твърд по мигрантския въпрос от предшественика си Ципрас. Но какво ще стане, ако Ердоган реши да изпрати на границата не няколко хиляди, а един милион мигранти?

- Не може да се говори за разлики в реакцията на тези двама премиери. Просто ситуацията е различна. По времето на Ципрас основният приток от мигранти беше към островите. Сега вълната е в Еврос, в континентална Гърция. В този смисъл проблемът пред правителството в момента е различен.

Ако имаме един милион мигранти, ситуацията за гърците ще е много сложна. Защото, разбира се, със затварянето на Балканския маршрут под натиска на Австрия, Германия и други страни от Централна и Северна Европа, ние ще се превърнем в нещо като затвор за мигрантите.

Имам лошото усещане, че Мицотакис, за да компенсира загубите от този проблем, ще позволи на мигрантите, които идват от Турция, да останат, само за да вземе пари от Евросъюза. Не виждам да има план за преодоляване на тази криза. И смятам, че тя ще става все по-сериозна през следващите дни и месеци.

- Новата председателка на Еврокомисията - Урсула фон дер Лайен, звучи много решително. "Онези, които се опитват да поставят на изпитание единството на Европа, ще се разочароват", заяви тя. Но дали този път Европа наистина е единна? И ако е така, означава ли това, че унгарският премиер Орбан беше прав през 2015-а с антиимигрантските си действия?

- Според мен неуспехът на Европейския съюз да се противопостави на политиката на Виктор Орбан срещу мигрантите беше голяма грешка. Това доведе до криза в Европейската народна партия и увеличаване на влиянието на източните членки в съюза. А от там и до възход на крайнодесните и антиимигрантските настроения в Европа.

Урсула фон дер Лайен играе общоевропейската игра - не искаме да влизаме в конфликт с Турция от една страна, а от друга - не щем мигранти в нашите страни. Можем да платим, за да се спасим от този проблем. Ще дадем пари на Гърция, на България, а и на Турция - за да не надига нова мигрантска вълна.

Проблемът е, че Евросъюзът няма никакъв ясен план за справяне с проблема. И, както винаги, европейците изглеждат като деца, които си затварят очите пред страшните неща. А страхът от нова мигрантска криза, е много голям в Европа.

- Възможно ли е някакво трайно решение за Европа, което да я отърве веднъж завинаги от мигрантското изнудване от Ердоган - да не възниква този проблем циклично през няколко години?

- Евросъюзът според мен направи голяма грешка с това, че не спази мигрантското споразумение с Турция. Ако обърнете внимание на последните изявления от турска страна - в тях става дума за пари. Дори на пресконференцията с Бойко Борисов Реджеп Ердоган говори за парите, които Европа му е обещала, а не му е дала. Не се уморява и да споменава и обещанието за визова либерализация за турските граждани.

Това са двете основни неща, които иска Ердоган. Третото, според мен, е, че му трябват европейски пари, за да изгради нови градове от сирийската страна на турската граница и да изпрати там всички бежанци и мигранти, които в момента са в Турция. Ако постигне това, Ердоган ще спечели две победи едновременно - подмяна на населението в това, което нарича "свободна зона", и изселване от страната му на около 5 милиона мигранти.

Дайте си сметка, че Турция има много икономически и финансови проблеми. И че повечето от тези близо 5 милиона мигранти не могат да имат активен принос към турската икономика. Те са проблем за Ердоган. Той трябва да се съобразява с общественото мнение, че хората в Турция не могат да си позволят да отделят повече от техните пари за мигрантите.

Надявам се в края на краищата да се намери решение. Не смятам, че ще е лесно. Но и двете страни - Европейският съюз и Ердоган, трябва да спазват обещанията си. И, разбира се, да работят усърдно за край на конфликта в Сирия. Защото целият проблем идва от гражданската война там.