Намаляване на броя на бежанците и мигрантите край турско-гръцката граница, опразване на лагерите им край Одрин и сблъсъци между хора, желаещи да преминат в Гърция, и гръцките сили за сигурност белязаха вчерашния ден и изминалата нощ. От турската страна на границата постъпиха сведения за хора, които са били ранени от гръцката полиция.

С падането на вечерния мрак вчера групи хора предприеха нов опит за проникване в Гърция. От и в зоната в района на пункта "Пазаркуле", до която достъпът на пресата е ограничен, влизаха и излизаха автобуси и полицейски автомобили.

Кореспондентът на германското общественото радио А Ер Де в Истанбул Кристиан Буткерайт обобщи за БНР:

"Видяхме автобуси, които превозват бежанци обратно към Истанбул, докато други хора са все още в лагера. Тъй като не ни е позволено да влезем в лагера, можем да се осланяме само на информацията на хора, които са го напуснали и съобщават, че там има ранени".

Заключителният документ от Съвета по външни работи на ЕС, който твърди, че Турция, която е страната в света, приела най-много бежанци, ги използва за политически цели, е нов пример за двуличния подход, на който Турция е жертва от години, се казва в позиция на турското външно министерство по повод приетата вчера декларация.

Анкара подчертава, че въпросът е бил превърнат в политическо средство от самия Европейски съюз и се осъжда поведението на Гърция и европейските страни като несъответстващо на международното право.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е инструктирал турската брегова охрана да не позволява на мигрантите да прекосяват Егейско море на път към Европа, защото е опасно, предаде ДПА.

Министерството на вътрешните работи ще следи изпълнението на президентския указ да не се позволява прекосяване на Егейско море.

Принципът да не се пречи на мигрантите да напуснат Турция остава в сила, с изключение на прекосяването на морето, тъй като е опасно за живота, съобщи турската брегова охрана, позовавайки се на президентския указ.

Бреговата охрана на Турция обвини Гърция, че нарушава международното право като поставя мигрантските лодки в риск.

По-рано днес агенция Ройтерс съобщи, че турската брегова охрана е спасила около 120 нелегални мигранти, опитващи се да стигнат до гръцките острови с три лодки рано тази сутрин. Мигрантите казали, че преминаването им било блокирано от катери на гръцката брегова охрана. Няколко души от спасените лодки казали, че моторите на лодките им били изключени от гръцката брегова охрана, за да им се попречи да стигнат до остров Лесбос.

"Те ни издърпаха към турската част на морето и ни оставиха там", каза сирийския бежанец Ахмед за Ройтерс. Той разказа още, че са чакали три часа и наоколо нямало никого. След това те извикали турската брегова охрана, която дошла и ги прибрала