От понеделник вечерта директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов е под охрана, съобщи в ефира на Нова телевизия правосъдният министър Крум Зарков. 

"Скоро ще станат 10 месеца, откакто съм министър, и не съм отказал защита на магистрата. Процедурата е ясна, вчера вечерта сме осигури защитата след искането на г-н Сарафов. Съвет по защита ще установи степента на заплахата", коментира Зарков.

"Неприлично и неприятно е случващото се, но съвсем не е неочаквано. Това е резултатът на дълго забавени реформи. Сега го получават - възможно най-бруталния, най-грозния", добави той по повод скандала в прокуратурата и обвинението на Сарафов, че се страхува да не бъде убит заради главния прокурор Иван Гешев.

"Ние видяхме как главният прокурор и заместникът му се обвиняват взаимно в извършване на углавни престъпления", констатира Крум Зарков. "А има ли механизъм, по който да разберем, авторитетно и юридически издържано, кой е прав? Необходимостта за България е да бъде изграден механизъм, с който да може да разследва подобни неща", обясни министърът.

Той призна, че не знае оптимистичен вариант за изход, "но има начин да се излезе от ситуацията, а именно - всеки да си свърши работата".

ВСС е единственият компетентен орган в момента, който да се произнесе по различните сезирания, той избра и Гешев, и Сарафов, напомни правосъдният министър.

Според него не само Гешев, но и Борислав Сарафов не трябва да става главен прокурор.

Зарков дори отправи апела шефът на следствието официално трябва да заяви, че няма амбиция да става главен прокурор. 

"Истината е, че новият главен прокурор ще черпи авторитет от тези, които го избират. За мен нов състав на ВСС трябва да избере новия главен прокурор. Сегашният има шанс да се държи адекватно, на висота с тежкото предизвикателство, пред което е поставен сега", коментира Крум Зарков.

Той обобщи защо се е стигнало до сегашния скандал в прокуратурата.

"Така е, когато в продължение на години си заравяте главата в пясъка за една система, която трупа напрежение и избухва като бомба със закъснител", обобщи Крум Зарков.

"Единственият конституционен арбитър е ВСС, неговият състав трябва да бъде променен и той да действа по стандартите", добави той. По думите му, има достатъчно сезирания във ВСС от различните участници в скандала. 

"НС трябва да обнови състава на ВСС също, това също не може да остава така. Решенията са толкова ясни, те са изписани в Конституцията и законите, нека всеки просто да си свърши работата", коментира той.

Засега Зарков се въздържа да сезира ВСС, тъй като вече е сезиран. "Но това е също нещо, което е на масата. Имам възможности и аз, ако се наложи, да извършвам действия. Апелирам и към главните действащи лица, да уважават постовете които заемат, ако не се уважават взаимно, да се придържат към нормалния език и процедури", каза министърът на правосъдието. И отново апелира Народното събрание да приеме законовите промени с механизма за контрол над главния прокурор.  

"Това, което мога да направя, е да призова всички институции да не влизат в калната борба", каза още Зарков. Министърът на правосъдието направи уговорката, че не трябва да се хвърля петното върху цялата прокуратура, защото в страната работят 1500 прокурори.