Водачът на червената листа в Русе Крум Зарков призна, че изборният провал и четвъртото място на БСП в парламентарните избори са извели на дневен ред тежките въпроси за състоянието на партията. На среща с избиратели днес той се ангажира много скоро да даде техните отговори.

"Тези избори обаче отвориха много - и твърде тежки - въпроси за Българската социалистическа партия - за ролята ѝ, за отговорността на ръководството ѝ, даже уви за бъдещето ѝ. Този път не можем да си позволим да оставим тези въпроси без отговори. Ангажирам се да не позволя те да останат без отговори. Не някога, а много скоро", заяви Зарков.

Според него парламентарните избори са дали отговор на въпроса за развитието на България, като гласоподавателите са поискали ясно скъсване с досегашния модел на злоупотреба с властта. В същото време Зарков подчерта, че вътрешният анализ в БСП трябва да изчака балотажа, като дотогава усилията на левите избиратели трябва да се съсредоточат в полза на Румен Радев и Илияна Йотова.

"Пълна мобилизация за кандидат-президентската двойка Радев/Йотова на балотажа! Тяхната победа на 21 ноември ще пресече в зародиш конспиративните и апокалиптични сценарии, които статуквото е подготвило за наша сметка да разиграва, за да оправдава загубата си на вота и за да отложи неизбежния си крах", категоричен бе Зарков.

По-рано днес Корнелия Нинова декларира, че в знак на отговорност за рекордно ниското четвърто място на парламентарните избори подава оставка като председател на БСП. Въпреки това тя възнамерява да продължи с изпълнението на управленските си функциите, включително и да преговаря с победителите на изборите "Продължаваме промяната" за съставяне на коалиционно правителство.