"Продължаваме промяната" започна преговори с представители на "Има такъв народ", "БСП за България" и "Демократична България" за сформирането на коалиционно правителство.

"Имахме три срещи днес. И трите бяха много конструктивни. Обсъждахме процеса на преговорния период. Всеки един от нас носи огромна отговорност България да се управлява от коалиционно правителство", съобщи съпредседателят на коалиция "Продължаваме промяната" /ПП/ Кирил Петков минути след 18 часа, след като приключи срещата с "Демократична България".

Той уточни, че е бил обсъждан процесът, по който формациите да влязат в преговори. Всяка една от политическите сили ще даде своите най-добри специалисти по политиките, те ще бъдат обсъдени на съвместни срещи между всички участници, а не на отделни. Целта е накрая да излезем с обща управленска програма, обясни Петков.

Ще стигнем до крайна програма, която ясно ще разписва не само програмата, но и датите, в които да се случи, разясни механизма съпредседателят на ПП. По този начин вярваме, че за пръв път ще има едно наистина много конструктивно коалиционно споразумение, убеден е той.

Всички са съгласни процесът да протече по този начин, допълни Асен Василев, съпредседател на ПП.

Не може да се говори за добри политики и да се прави "А" отбора на България, ако не се структурира добър процес, убеден е Кирил Петков.

"Хубавата новина за всички гласоподаватели е, че всяка една от партиите осъзнаваше колко е важно да имаме правителство след това и, че процесът е също толкова важен, а не просто да се влиза в някакви директни договорки", добави той.

Председателят на "Да, България!" в оставка Христо Иванов допълни, че те от своя страна са обнадеждени и гледат с оптимизъм на това, което започва.

"Нямаме никакви съществени разлики с очакваните мандатоносители от "Продължаваме промяната". Аз съм в оставка. Сега отивам към Националния съвет, за да искам мандат за подкрепа на правителство на ПП. Нямам никакви причини да очаквам, че това няма да се случи", каза Иванов.

Той допълни, че разговори за конкретни имена не са водени, освен за оставката на Иван Гешев от поста главен прокурор.

По-рано Петков и други членове на ПП анонсираха, че вече са започнали неофициалните разговори за съставяне на кабинет. Първата среща очи в очи на Кирил Петков и Асен Василев е била с БСП. Двамата са разговаряли час и половина с Корнелия Нинова.

Нинова определи срещата като "рамков" първия разговор с "Продължаваме промяната", на която обсъждали бъдещото коалиционно управление над час.

"Беше покана за съставяне на общо правителство, начертахме една пътна карта как това ще се случи. В следващите дни ще съставим работни групи по теми. Ще направим обща програма, която ще бъде официална - писмено коалиционно споразумение за правителство", обясни Нинова в "Лице в лице" по bTV.

Към ГЕРБ-СДС и ДПС не са отправяни покани за разговори.

Партия "Възраждане" би преговаряла за подкрепа на бъдещ кабинет с "Продължаваме промяната" само при ангажимент от тяхна страна за отмяна на всички ограничителни мерки, наложени заради Covid-заразата, обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

От "Продължаваме промяната" не приемат условието на "Възраждане", посочи за БНР Даниел Лорер от партията победител на парламентарния вот.

Ако ограничителните мерки не бъдат отменени и позицията на България по отношение на Северна Македония бъде променена, от "Възраждане" заплашиха с организиране на протести.