Инициативният комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат, не се намесва във вътрешнопартийни въпроси, на която и да било партия в България, в т.ч. не иска ничии оставки. Това се посочва в разпространена до медиите позиция на Инициативния комитет, откъдето допълват, че това са проблеми, които трябва да се решават от членовете на всяка партия.

В позицията се заявява, че единствената цел на Инициативния комитет е подкрепата за Румен Радев и Илияна Йотова за победа на изборите за президент и вицепрезидент на България.

Посочва се още, че Инициативният комитет /ИК/ включва над 190 души с различна идейнополитическа принадлежност, както и че всеки член на ИК е свободен да изразява лични възгледи и преценки, за които носи своята обществена отговорност.

По-рано на брифинг Корнелия Нинова заяви, че оставката й се иска от вътрешната опозиция, от служебното правителство и от новата президентска партия през ИК за издигането на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат.

От идейно-политическото обединение в БСП Платформа "Социализъм XXI век", което е вътрешната опозиция на "Позитано" прозряха зад "начина и момента на подаване на оставка на лидера на БСП като пореден опит да се осуети мобилизацията за победа на Румен Радев и Илияна Йотова".

Антон Кутев, говорител на служебните кабинети на Стефан Янев също даде пояснение, че на личната си страница във фейсбук е поискал оставката на Нинова, а не на официалната, което и не обвързва правителството на България.

Самото то "в нито един момент не се е занимавало с нейната особа", заявява Антон Кутев и допълва, че искането му още по-малко пък засяга президента.

Искането си за отстраняването на Нинова от поста й на председател на БСП Антон Кутев е направил в качеството си на член на БСП от повече от две десетилетия, в това число над 15 години член на Националния съвет на партията, какъвто е и сега, посочва още той.

Междувременно стана ясно, че дебатът между кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков ще се състои в четвъртък - 18 ноември, от 20.00 часа, по БНТ.