Служебният министър на правосъдието Крум Зарков призова следователите да свикат общо събрание и да посочат кандидат за директор на националното следствие. Те имали две седмици да го направят, се разбра на брифинг с медиите. По думите на Зарков самият той не би се поколебал да изпълни правомощията си, които му дават право също да направи номинация.

Както по-рано Dir.bg съобщи, главният прокурор Иван Гешев и двама членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) Светлана Бошнакова и Йордан Стоев номинират за втори мандат Борислав Сарафов.

"Току-що разбрах, че главният прокурор и двама от членовете на прокурорската колегия на ВСС вече са упражнили правото си на номинация в процедурата за избор на нов директор на националната следствена служба, започната миналата седмица от Висшия съдебен съвет. Такова право има и министърът на правосъдието. Нашият проход ще е друг - ценейки професионализмът на следователите, искаме да чуем техният глас, преди да решил дали да упражним правомощието си на номинация. Изборът не трябва да се оставя само в ръцете на политици", заяви Зарков.

"Нашият призив е в следващите две седмици, когато могат да се правят тези номинации, следователите също да заявят своето становище по въпроса", допълни той.

Правосъдният министър Крум Зарков няма да обсъжда с представителите на Венецианската комисия антикорупционното законодателство.

"В следващите два дни ще се проведе у нас мисия на Венецианската комисия. Експерти ще обсъдят с Министерство на правосъдието, с ръководството на прокуратурата, с членовете на ВСС и политически партии проекти на два закона - единият за наказателно преследване на главния прокурор, както и възможността за обжалване на отказите от образ на досъдебно производство". 

"Теми, с който България се бори от дълго време, теми, които са били обект на нееднократни препоръки от самата Венецианска комисия и на осъдителни присъди от страна на Европейския съд по правата на човека", уточни Зарков.

Освен това при посещението на членовете на Венецианската комисия ще бъде обсъден и Закона за съдебната власт, който засяга правомощията на Инспектората в областта на съставяне и отстояване на етични стандарти на магистратурата.

"Венецианската комисия ще бъде тук само след няколко минути, след което Министерство на правосъдието организира във възможно най-кратък порядък срещи с хората, с които те са заявили, че желаят да разговарят, за да създадат своето становище, което ще бъде прието в края на месец октомври на тяхно редовно заседание", каза още правосъдният министър.

Крум Зарков бе запитан от журналисти как си представя гласа отдолу. "Аз не бих се поколебал да внеса кандидатурата на следователите. Те могат да свикат общо събрание, както съдиите направиха преди време, излъчвайки кандидат за председател на Върховния касационен съд. Законът за съдебната власт дава възможност на съдиите това, но не я отнема от следователите. Министерството може да направи така, че да внесе кандидатурата, ако е необходимо", отговори той.

"Няма да се поколебаем да упражним нашето правомощие, но не е самоцел, няма да го направим ей така. Ролята на Министерството на правосъдието - тази роля ние я представяме на професионалната общност и ще работим в синхрон", каза още той.

"Антиконституционният закон ще бъде качен за обществено обсъждане и ще се обсъди в сряда в съвета за продължаване на съдебната реформа", съобщи Зарков.

Утре ще има събиране в Пловдив, на което Зарков ще присъства заедно с директори на затвори. Тези в затворите, които имат право да гласуват, ще могат да го направят, стана ясно от думите му.