Парламентът промени правилника си за работа, като с гласовете на трите групи от мнозинството реши, че комисията за контрол на спецслужбите и използването на СРС-та повече няма да се ръководи на ротационен принцип и няма да е съставена паритетно, а ще бъде като всички останали комисии - с членове според числеността на ПГ.

По този начин от поста му на председател беше свален депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев. От опозицията дадоха дружен отпор и възроптаха, че това е разправа с нея. 

Мотивите на вносителите, лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, под проекторешението бяха, че ротацията трябва да отпадне, тъй като със смяната на председателя с нов, често се сменят и приоритетите му. Освен това комисията за спецслужбите не се събирала редовно на заседания, а и съществувал риск повече хора да четат класифицирана информация в деловодството.

В залата обаче самите представители на вносителите изтъкнаха други доводи. От ПП и ДБ обясниха, че не искат проруската партия на Костадинов да поставя под риск националната сигурност, като неин представител оглавява комисията за службите. Заявиха го Явор Божанков и Йордан Иванов от ПП-ДБ, като подчертаха, че така евроатлантическите партньори няма да ни имат доверие, тъй като "Възраждане" е партия, която иска да излезем от НАТО. Същото опасение пръв изрази още миналия петък Делян Пеевски от ДПС, повтори го и съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Това, което се случва днес, е резултатът от вашите действия и вашето безобразно поведение. Ако сте истински мъже, ще признаете, че това е ваша грешка. И заради това, че ясно от тази трибуна изказвате тезите на чужди държави", обърна се към "Възраждане" Искрен Митев от ПП-ДБ.

Снимка: БТА

"Ако има проруска партия, тя се казва ГЕРБ, уважаеми лавандули от ПП-ДБ", реагира на тезата на мнозинството Тошко Йорданов. И напомни, че носител на орден "Ломоносов" за съхраняването на Паметника на Съветската армия е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Как ще поверим комисията на човек, който каза, че съжалява, че Путин не е направил блицкриг в Украйна?", възмути се Божанков. "Как може да се има доверие на политическа сила, излъчила такъв представител?", добави той. Дренчев отвърна, че му трябват няколко години в казармата, за да разбере какво е блицкриг.

Снимка: БТА

"Основният въпрос е, че в една мълниеносна война биха загинали минимално хора. Ако вие считате, че трябва да загинат възможно повече хора, както виждаме, това се случва, бавно се обезкървява Украйна, благодарение на това поощряване да се водят бойни действия до последния украинец", каза той.

"НС не може да каже на комисиите за сигурност как да работят, но ние можем да следим работата им и да задаваме насочващи въпроси. Когато започнаха да пристигат украинските бежанци, дойде украинската мафия, която зае позиции. Проблем е и трафикът през границата, проблем е и корупцията по граничните пунктове, и трафикът на стоки и антики", добави детронираният вече Дренчев.

Снимка: БТА

Той повтори тезата си, че мнозинството прави промяната в правилника под диктата на лидера на ПГ на ДПС.

"Мафията е в МС, мафията е в мнозинството, което разчиства пътя на политическата шайка да разпродава суверенитета на България по всевъзможен начин чрез каналите на трафик за хора, чрез корупцията на всички нива. Докладите се изпращат и до заинтересованите комисии, така че, каквото и да направите, каквото и да гласувате, ще почешете егото на Пеевски, но няма да спрете работата на опозицията в НС", предупреди депутатът от "Възраждане".

Снимка: БТА

От БСП обобщиха, че по този начин се нанася удар върху цялата опозиция, която е лишена от председателски постове във всички комисии. Лидерката на партията Корнелия Нинова опроверга официалните мотиви, като посочи, че приоритетите на една комисия в НС не ги определя сам председателят, а притеснението от "Възраждане" е било налице още когато са изготвяли по този начин правилника. Тя попита дали тогава не са били наясно, че в един момент ще дойде редът и на "Възраждане" да я оглавят. Според Нинова издиша и третият аргумент - че председателят на комисията за службите ще има повече информация от останалите и може да злоупотреби с нея, тъй като всички депутати имат достъп до едни и същи доклади в секретното деловодство. Тя заключи, че причините за днешния ход са други.

"Истинската причина да се внесе такова решение е разцеплението в ПП и достойнството на Бойко Рашков. На последното заседание Рашков се присъедини към опозицията и гласува против, отхвърлихме вреден за МС законопроект. Ето, това е истинската причина, те загубиха мнозинство в комисията и затова решиха да променят съдържанието й", заподозря Нинова. 

"Живеем в диктатура, пълзящ диктат. На опозицията бяха отнети всички комисии. Виждате как се назначават калинки в регулаторите", продължи лидерката на БСП. По думите й управлява отново моделът ГЕРБ, но "много модернизиран, европеизиран модел, евроатлантически модел, което означава, че корупцията и задкулисието вече не са скрити, а са в законите и институциите. Затова българските граждани трябва да прогледнат и на това да се сложи край", обобщи тя.

От "Възраждане" пък се притесниха за здравето на Бойко Рашков, който, след като изрази несъгласие по-рано пред комисията, гласува заедно с опозицията против отмяната на ротацията. Депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър не прие мотивите на мнозинството, към което принадлежи, като обори със справка твърдението на вносителите, че комисията не провеждала редовно заседанията си. "Затова се притеснявам за Рашков, защото го няма, а в тяхната група стават ужасяващи неща", добави Костадинов. От партията му заявиха, че Рашков е бил помолен от ПП да не присъства на дебатите и гласуването.

Снимка: БТА

Отхвърлено беше и предложението на ИТН да се премахне ограничението народни представители да не могат да членуват в трета комисия и да се разреши това да става без заплащане. Аргументът на ИТН беше, че броят на депутатите им е малък и заради ограничението не могат да участват в работата на немалка част от комисиите.

Снимка: БТА

Подкрепа ощетените депутати от ИТН получиха от БСП. Една парламентарна група от 10-12 човека не може да покрие да покрие 26 комисии с ограничението за участие в не повече от две, посочи Георги Свиленски. Така партията е лишена от участие в пет или шест комисии. "Тоест, те са лишени да участват в 30% от парламентарната дейност, изчисли той.

"Парламентът е за да се говори, да се чуваме, а не да се наказваме със силата на мнозинството, да се чуват леви, десни, либерални, всякакви идеологии. И не ви пречи председателят, нито паритетността, защото тази комисия винаги така е работила", заяви депутатът от БСП.

В крайна сметка, след близо три часа дебати опозицията остана без единствената парламентарна комисия, която ръководеше.