От синдикат "Образование" поискаха оставката на бившия вицепремиер и финансов министър Асен Василев заради негово изказване по адрес на българските учители, от което са "безкрайно възмутени и шокирани". 

Преди ден в ефира на bTV съпредседателят на "Продължаваме промяната" коментира: "Когато оставиш учителите да ходят с дупки по чорапогащниците, както имахме 10 г. такъв период, нормално е да нямаме нормални учители в училищата и сега тепърва да трябва да навлизат нови кадри". Думите му са в контекста на описваната от него ситуация, завещана от управлението на ГЕРБ: "Не можем да вървим напред, докато държавата е като пробита лейка и отвсякъде тече", казва още Василев в този смисъл.

"Хората в една държава, които не уважават своите учители, обричат държавата на упадък и разпад", обявиха в позиция, публикувана във Facebook страницата си, от профсъюза. 

"Политик, г-н Асен Василев, означава човек, който гради политики и според Платон - "Умение да се грижиш за всички граждани и по възможност да ги направиш от по-лоши по-добри... Българските учители, г-н Асен Василев, нито за миг не усетиха грижа и партньорство по време на Вашето управление! Вие ги сочехте, че работят най-малко в Европа, Вие им казахте, че работят некачествено, Вие ги нарочихте, че се занимават с политика и им го забранихте със закон, като ги убеждавахте, че политика и политик е нещо порочно и не е за учители", пишат още от синдиката. 

И питат: "Защо, г-н Асен Василев, не бяхте прочели поне Макиавели, който казва, че политиката е знание за правилно и мъдро управление?".

От синдикат "Образование" напомнят и че "дори последните две увеличения от миналата година не са станали по предложения на "Продължаваме промяната": "Първото е заложено в закона, а второто беше по предложение на друга партия. Правителството, управлявало преди ПП, е увеличило двойно учителските заплати, но то се е обезличило поради инфлацията "по вина и на Вашето управление".

"Затова, г-н Асен Василев, нямате експертизата да говорите за българското образование, за българските учители и още по-малко за тяхната "нормалност" и външен вид! Синдикат "Образование", г-н Асен Василев, настоява незабавно да си подадете оставката като лидер на партия, като преди това се извините на българските учители! Припомняме, че българските учители са в стачна готовност и са готови за протести в очакване на бюджет 2023", заявяват още от профсъюза.

"Невежество, популизъм, лъжи. За сведение на Асен Василев учителската професия се превърна в една от най-привлекателните, именно по времето на ГЕРБ. Реформата и заплащането в образованието е един от най-големите ни успехи. Асен да се тревожи за "Джемкорп" и за скритите договори с "Газпром", защото учител не е виждал от абитуриентския си бал", реагира и бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов във Facebook.