Към момента има поне стотина разследвания, които са предадени от полицията на прокуратурата, но по тях няма движение. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Иван Демерджиев по време на изслушването му пред парламента по повод изказванията на главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов за забавяне на дела след разразилия се конфликт в прокуратурата и размяната на искания за оставки.

Демерджиев предложи актовете на прокуратурата да се публикуват в регистър, подобно на съдебните решения, за да стават ясни мотивите, с които се прекратява едно разследване.

"Публичността на актовете на прокуратурата е гаранция и инструмент в борбата с корупцията", каза още министърът на вътрешните работи. "Един от най-сигурните начини е публичността - и актовете на прокуратурата да бъдат публични и подредени в регистър. Тогава всеки ще знае, че производството е приключило и ще преценява мотивите, както при съдебните решения. Това ще дисциплинира до голяма степен прокурорите, когато приключват такива производства, убеден е министърът на вътрешните работи.

Министърът апелира пред депутатите и да направят промени в НПК, за да не се позволява толкова лесно следствието да изземва делата от ГДБОП и ГДНП.

Изслушването му бе инициирано от предшественика му Бойко Рашков и неговата парламентарна група от ПП-ДБ. Рашков подкрепи предложението за регистър на прокурорските актове, но добави, че някои от тях не трябва да стават публично достояние.

"Не от вчера в нашата страна е известно, че в нашата единна, централизирана и сталинистка прокуратура, благодарение на нейната структура и вътрешни отношения, които съществуват, се създава възможност за забавяне на някои дела", попита Рашков, а Демерджиев отговори: "Краткият отговор е: да, има такива производства".

"Имам пълен списък на всички производства, по които не се работи или се работи неправилно", допълни Иван Демерджиев, но обясни, че по-скоро мястото да ги изнесе е комисията по правни въпроси.

Снимка: БТА

Към момента има поне 8 досъдебни производства "на трупчета", водени от ГДНП, в ГДБОП тези производства са 15, по които преценката е, че не се работи, те не се връщат обратно от прокуратурата, обясни Демерджиев пред депутатите.

"А в областните дирекции случаите, които са ми подадени, са 75", каза той с уговорката, че това са числата преди да са докладвали всички ОД на МВР. "Това са прекалено много случаи и тук не попадат тези с прекратяване на производства със странни мотиви. В момента събирам такава информация", добави министърът на вътрешните работи.

"Има ли връзка спирането на тези дела с политически чадър, защото това е важно за българската общественост, тъй като има убеждение, че в България се работи поръчково, определени дела се вадят на показ, а други някъде потъват. Имат ли връзка тези спрени "купища дела" с работата на специализираната прокуротура?", попита пък Атанас Атанасов.

"Отново краткият отговор на въпроса ви е "да", отвърна Демерджиев. И продължи: "Във всеки момент следствието може да изземе нашите производства и да започне да ги води, много често се случва, когато на някой не му харесва някое производство. Причините са две - обикновено политическо влияние върху производство или сериозно влияние на лица от криминалния контингент, които също успяват да си извоюват привилегировано отношение", обясни министърът на вътрешните работи.

Демерджиев напомни, че още на 22 август 2022, при встъпването си в длъжност на служебен министър, е поискал от правосъдния министър Крум Зарков да бъдат проверени 13 производства на ГДБОП, защо се бавят. Зарков съответно сезирал инспектората на ВСС, откъдето върнали отговор, че няма нищо нередно по тях. Делата били датирани от 2018 до 2020 г., а към 2023 никой от прокуратурата не е върнал указания към полицейските органи и делата са още висящи.

На 24 август 2022 Демерджиев сезирал Зарков за още 23 производства, при които има необичайно забавяне или никакво движение. Отговорът е същият, стана ясно от думите му.

"Тези процеси са притеснителни, за добро или за лошо, през изминалата седмица видяхме, че всичките притеснения са основателни", визира прокурорските скандали Демерджиев.

Снимка: БТА

По време на изслушването Бойко Рашков констатира, че Инспекторатът на ВСС в момента не действа. "И резултати не виждаме, и няма и да видим, докато не вземем законодателни решения в тази посока. Той трябва да бъде действен", апелира депутатът от ПП-ДБ.

Делян Добрев от ГЕРБ попита как се движат делата по изнесените в медиите данни за носене на "пици с кристали" в Министерския съвет по времето на управлението на премиера Кирил Петков и неговия началник на кабинета Лена Бориславова, има ли видеозаписи на това, пътували ли са двамата до Солун с правителствения самолет, както и за разследването за цената на газа след спирането на руските доставки.

Вътрешният министър обясни, че по някои от темите МВР няма компетенции, а разследванията се движат от ДАНС и прокуратурата. Той даде пример само за разследването за поскъпването на газа заради въвеждането на прекупвачи по веригата, за което сигналът беше подаден именно от ГЕРБ.

"По част от тези теми има образувани досъдебни производства, някои са разработки на ДАНС, а по тези от наша компетентност - давам пример с газа, работата е извършена, материалите са дадени на прокуратурата. Така е по всички преписки", отговори министърът на вътрешните работи.