Тази есен, вероятно още през септември месец, Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще публикува условията за кандидатстване по националната програма за енергийно обновяване на публични сгради и многофамилни жилища. За саниране в Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени общо 1.5 милиарда лева, като към тях държавата ще добави още 240 милиона лева. Очакванията са този път да се постигне по-висок клас на енергийна ефективност в сравнение с предишното саниране.

Отсега е ясно, че за кандидатстване по програмата ще се изисква сдружение на собствениците и енергиен паспорт на сградата. Документът, в който ще са описани резултатите от енергийното и техническо обследване, ще покаже на собствениците кои са необходимите мерки за постигане на най-висока енергийна ефективност на блока, каза Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие.

И още нещо много важно, само за подадените и одобрени до края на март 2023 г. заявления от етажната собственост санирането ще бъде 100% безплатно. След това всички, които бъдат одобрени до края на 2023 г, ще получат 80% от необходимите средства, а останалите 20 на сто ще бъдат самоучастие на собствениците в сградата. Такива били изискванията на Европейската комисия, уточни Караджов, който е участник в организираната от Dir.bg и 3eNews международна конференция "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход", която ще се проведе на 10 юни от 9 ч. сутринта в Sofia Event Center.

За тежката пътна обстановка през прохода "Витиня", министър Караджов обясни, че до 10 дни ще бъде готово изкърпването на обходния маршрут, а до 3 месеца ще бъде пуснато движението по виадукта на магистралата. Той изрази увереност, че до края на ноември месец тази година, ще бъдат ремонтирани общо 3 000 км. пътища в цялата страна, въпреки затруднените доставки на арматурно желязо и битум, заради войната в Украйна.

  • Колко ще струва и кой ще плаща за енергиен паспорт на сградата?
  • По какъв критерии ще се одобрява 100% безплатно саниране?
  • Кой ще казва коя да бъде фирмата изпълнител на санирането?
  • Включва ли това саниране монтаж на фотоволтаични системи?
  • Какво чувате от хората, които идват при вас всяка събота?

Отговорите на Гроздан Караджов, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Гроздан Караджов е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски". Съосновател и национален координатор на Българското сдружение за честни избори. От 1990 до 1995 г. работи във фондация "Отворено общество" - София, където последователно заема длъжностите "програмен координатор", "главен секретар" и "програмен директор". В периода 1996 - 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. От 1998 до 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS. От 2001 до 2004 г. е изпълнителен директор на фондация "Демокрация". От 2005 до 2007 г. е ръководител на проекта за изграждане на завода за керамични плочи на испанската компания "Керос".

На парламентарните избори през 2014 година е избран за народен представител от листата на Реформаторския блок. От 27 ноември 2014 година до 9 декември 2015 година е председател на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. На 13 декември 2021 г. е избран от 47-ото Народно Събрание за заместник министър-председател по регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството.