Министър-председателят Бойко Борисов е на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Настоящото посещение на министър-председателя Бойко Борисов в Обединените арабски емирства е първа визита на това равнище в историята на двустранните отношения. То се явява продължение на усилията за по-нататъшно активизиране на двустранното сътрудничество, след като в началото на тази година България и ОАЕ откриха свои посолства в Абу Даби и София, посочват от Министерския съвет. 

В рамките на визитата премиерът Борисов ще се срещне с престолонаследника на Абу Даби и заместник-върховен главнокомандващ въоръжените сили на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, както и с вицепрезидента и министър-председател на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.

По време на разговорите ще бъде обсъдено развитието на политическия диалог между двете държави и засилване на ефективното взаимодействие в стратегически важни области като икономиката и инвестициите, отбраната и сигурността, борбата с тероризма, иновациите и технологиите. 

В понеделник, 22 октомври премиерът премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация, ще замине за Египет, където ще се срещне с президента на Република Египет Абдел Фатах Ас Сиси. В продължение на разговорите им в Кайро по време на 73-та сесия на Общото събрание на ООН, двамата ще обсъдят активизиране на двустранните отношения и задълбочаване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес. 

В делегацията, ръководена от премиера Борисов, са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на финансите Владислав Горанов.