Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви в началото на днешното заседание промените в ПГ "Обединени патриоти". С решение на групата се променя съставът, като се изключват Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов - "Атака".

Продължава управлението на ГЕРБ и коалиция "Обединени патриоти". Няма промяна на управленската формула. Това каза пред журналисти съпредседателят на коалицията Искрен Веселинов. На въпрос как ще управляват, след като вече няма да имат мнозинство в парламента с изключването от коалицията на лидера на "Атака" - Волен Сидеров и неговите съпартийци Десислав Чуколов и Павел Шопов, Веселинов каза: "Имало е и правителство на малцинството". Той увери, че коалиция "Обединени патриоти" продължава своя път. "Тя държи на подписите, които е положила в коалиционното споразумение с ГЕРБ", обясни Веселинов.

Веселинов каза още, че не се променя коалиционната формула на управление с изключването на "Атака" и ангажиментите, които съществуват в споразумението с ГЕРБ за управление на страната, продължават да бъдат и ангажименти на "Обединени патриоти".

По думите му от "Атака" могат да сключат споразумение с ГЕРБ за подкрепа на мнозинството. "Г-н Сидеров не е част от тази коалиция, ако има необходимост нещо отделно да се договаря с ГЕРБ - нека да си проведат двустранните контакти", каза Веселинов.

Той посочи, че няма причини "Обединени патриоти" да съгласуват вътрешнокоалиционни отношения с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

По отношение на останалите депутати от "Атака" - Явор Нотев, Станислав Станилов, Маргарита Николова и Николай Александров, съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти" Валентин Касабов увери, че те имат избор дали да останат в коалицията или да я напуснат.

"Имаме добри взаимоотношения с тях, могат да останат и да се присъединят към нас. Това е тяхно решение", каза той.

В днешната си програма депутатите включиха изслушване на министъра на земеделието Десислава Танева във връзка с обстановката с африканската чума у нас.

НС започна работа с ново обсъждане на ратификацията на четирите международни договора, свързани с покупката на F-16 Block 70, върху които президентът Румен Радев наложи вето.