Според възможностите на бюджета ще се търси начин за увеличаване на възнагражденията и подобряване на условията на работа и служба, заяви министърът, който бе на откриването на новата академична година във Военната академия "Г. С. Раковски", цитиран от БТА и БГНЕС.

На въпрос дали е разговарял с финансовия министър и дали е съгласен на някакво увеличение, Анеглов отговори, че темата се обсъжда непрекъснато, като засега не са стигнали до съгласие, но и до несъгласие.
"Продължаваме да работим в тази насока, сега през септември имаме време за консултации, които са много важни. В хода на тези консултации с премиера, с експерти от Министерството на финансите и с финансовия министър ще се стараем да получим онова, което смятаме, че трябва да бъде факт от 1 януари 2013 г.", каза военният министър.
Миналата година Ангелов имаше спор със Симеон Дянков за по-ранно пенсиониране и по-малки обезщетения в силовите ведомства.

Все още било рано да коментира размера на възможно увеличение. По думите му все пак трябва да има някаква "паралелност между онова, което получиха служителите от държавната и местната администрация с това, което биха получили военнослужещите и другите служители от системата за сигурност".

Вицепрезидентът Маргарита Попова, която също дойде на откриването на учебната година, заяви, че военните заслужават увеличение на заплатите.
Тя добави, че министърът ще прецени размера.
"Наистина трябва да има осъвременяване и актуализиране на заплатите така, както и в държавната сфера, хубаво е в системата за национална сигурност наистина хората да почувстват, че това, от което имат нужда, се случва колкото и да е трудно", коментира Попова.
Тя смята, че "доста се прави, но това няма да е излишно".

Ангелов обясни, че до края на октомври трябва да бъде завършен проектът за нов многоцелеви изтребител и през ноември Министерски съвет да го обсъди.
От началото на мандата на правителството са продадени 60 имота на армията за общо 11, 6 млн. лева, а от средата на юли 2009 г. 119 военни имота са предоставени на общините поради отпаднала необходимост.
Ангелов отчете, че при изпълнението на правителствената програма в сектор "Отбрана" от общо 72 основни мерки, които са заложени, към момента са изпълнени 42, а 27 се изпълняват, 3 са частично изпълнени.

Министърът обяви, че се шегувал с чуждите военни аташета, че вече няма какво да правят у нас, тъй като всичко било качено на сайта на Министерството на отбраната и е много прозрачно, цитира го Медиапул.