Законът дава възможност до 1 август всички министерства, администрации да се синхронизират с нормативния акт, класификатора и наредбата за заплащането, предаде БТА.

"В класификаторите ще се вкарат всички досегашни доплащания. Това на практика означава, че в различните министерства чиновници на една и съща позиция трябва да получават равни възнаграждения. Въвежда се и ред и в бонусната система", коментира пред журналисти министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БНР.

"Една от основните идеи беше точно това - наистина да се знае кой какви пари получава, защото в момента и самите работодатели, като получаваме справка кой колко получава, ние получаваме основната заплата. Сега от 1 юли вече брутното заплащане ще бъде наистина това, което чиновниците получават. Това има един голям положителен ефект за кредитиращия пазар, защото голяма част от чиновниците като отидат да си търсят заем могат да покажат само заплатата си, не могат да покажат ДМС от комисията и т.н. какво получават и влизат в по-лоши категории за лихвите, които получават", коментира финансовият министър.

Неотдавна МС предложи с промени в Закона за администрацията чиновниците на всички равнища да не получават допълнително възнаграждение за работата си в различни комисии, съвети и комитети.

"Сега те (чиновниците) ще имат брутната си заплата, която в голяма част от администрацията ще бъде по-голяма от това, което досега са получавали, но ще бъде изчистена от всички допълнителни плащания. Всяко министерство на тримесечие ще се отчита за допълнителното материално стимулиране – до 80% за най-добрите служители, но общо не повече от 30% от Фонда “Работна заплата“ за ведомството", обясни Дянков.

Новата система ще наложи министерствата с по-малко пари, след преизчислението, да вдигнат заплатите на някои служители, за да отговорят на класификатора. Допълнително пари от бюджета няма да се дават, а ще се вземе от тези с по-добрите приходи, обясни Дянков.

Неотдавна той обяви, че с тези нови правила се очаква повишение на доходите на служителите с най-ниски заплати, като заетите в социалната сфера и секторите "екология" и "култура". Министерствата, от които ще се "вземе" са ведомствата с допълнителни приходи, например от концесии, като МФ, МРРБ и МИЕТ и др.

Всички административни структури в държавата ще могат да увеличат еднократно размера на основните заплати на служителите си от 1 юли, ако имат икономии във фонд "Работна заплата".

Министърът съобщи, че има готовност за внасяне в МС на Закона за висшите държавни длъжности. Той припомни, че досега е имало 74 закона - специални и общи, уреждащи заплащането в държавната администрация, а от 1 февруари е в сила Законът за държавната администрация.