Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроекта за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Гласуването мина с 13 гласа "за" и седем въздържали се.

Според вносителите от ГЕРБ поправките се налагат заради предстоящото удължаване на извънредното положение до 13 май.

Красимир Ципов от ГЕРБ обяви преди края на заседанието, че между първо и второ четене ще бъдат внесени допълнителни предложения в закона. Едно от тях е проект на решение за замразяване на депутатските заплати на база декември 2019 г., както и да се замразят субсидиите на партиите за периода на извънредното положение.

"Смятам, че тук трябва да се обединим около такова предложение, за да дадем и ние своя дан по отношение на това как може да помогнем на цялото общество да се излекува. На първо място, да не се разпространи тази епидемия все повече и повече и, на второ място - да създадем условия всички засегнати от тази криза да продължат работят, за да функционира нормално цялото общество", заяви Ципов.

Във времето на кризисната ситуация народните представители от ГЕРБ ще превеждат половината си заплата в специална закрита сметка, като парите ще се използват за подпомагане на различни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

Депутатите от БСП се въздържаха и обявиха, че ще внесат свои предложение преди второто четене.

Без съдебна ваканция, дистанционно гледане на дела и правомощие на Съдийската колегия на ВСС със свои решения да допълват текстовете в Закона за извънредното положение - са част от предлаганите промени.

Срещу последното възразиха председателят на ВКС Лозан Панов, депутатите от БСП - Крум Зарков и Филип Попов и независимият - Явор Нотев, с мотив, че това дава законодателни правомощия на съдебните кадровици, а това е изключителното правомощие само на народните представителите. Коментарът на Зарков беше, че това е своеобразна абдикация на парламента от задълженията му. С този текст обаче проблем нямаше председателят на ВАС Георги Чолаков.

Друга група промени са свързани със своеобразния мораториум върху процесуални и други срокове, който беше въведен със Закона за извънредното положение. Те са редицуцирани значително - според опозицията в полза на богатите и за сметка на бедните.

Опозиционна реакция имаше и срещу предложението на ГЕРБ политиците по върховете на властта да бъдат освободени от задължението да декларират имуществото си пред Антикорупционната комисия, докато действа извънредното положение. Срокът за това е 15 май, а ако бъдат приети промените, ще стане един месец след края на извънредното положение.