Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в съобщение в Туитър, че ще въведе мита от 20 процента за внос на европейски автомобили, ако ЕС не премахне търговските бариери за американски компании, предадоха световните агенции.

Тръмп посочва, че Европейският съюз в продължение на дълго време е поддържал "мита и търговски бариери спрямо САЩ и техните велики компании и работници".

"Ако тези мита и бариери не бъдат премахнати в скоро време, ще въведем мита от 20 процента за всичките им автомобили, внасяни в САЩ", изтъква американският държавен глава.

Европейската комисия налага от днес тежки мита върху десетина американски стоки, сред които тютюневи изделия, бърбън, джинси и мотоциклети, в отговор на митата на Съединените щати от 25 на сто за вноса на европейска стомана и 10 на сто за алуминия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Списъкът беше изпратен от ЕС на Световната търговска организация (СТО) на 18 май в очакване на решението на Вашингтон за мита върху вноса на метали.

Какви американски стоки ще бъдат обмитявани допълнително

Включването на емблематични за САЩ продукти в списъка на ЕС в някои случаи засяга американски щати, повечето с преобладаващо селско стопанство, които са гласували за президента Доналд Тръмп през 2016 година, отбелязва АФП.

Това са продукти, произвеждани на американска територия, които не се продават от американски марки.

Тези стоки са включени в списъка според много прецизна митническа номенклатура, която не посочва поименно нито марка, нито конкретна компания, макар че в началото на март председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер цитира мотоциклетите "Харли-Дейвидсън" (Harley-Davidson) и джинсите "Левис" (Levi's).

"Избрахме продукти като (моторите) "Харли-Дейвидсън", фъстъченото масло и бърбъна, защото има алтернативи на (европейския) пазар. Не искаме да навредим на потребителите", обясни вчера заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

"Освен това тези продукти имат силно символично значение от политическа гледна точка", добави той.

През 2017 година Европейският съюз е изнесъл за САЩ стомана за 5,3 милиарда евро и алуминий за 1,1 милиарда евро.

Европейските контрамерки срещу стоките в списъка имат за цел да компенсират на първо време с 2,8 милиарда евро щетите, които ще нанесат американските мита на европейската промишленост. Тази сума е "премерена" според комисията, която държи процедурата да отговаря изцяло на правилата на СТО.

Възможно е в бъдеще и други продукти да бъдат облагани от ЕС на стойност 3,6 милиарда евро, ако общността спечели спора й със САЩ пред СТО във връзка с жалбата й, подадена на 1 юни.

Стомана

Няколко десетки стоки, сред които някои ламинирани стомани, неръждаеми стоманени пръти, безшевни тръби, стоманена тел, врати, прозорци и други.

Селско стопанство и храни

Боб, царевица и ориз (преработени или не), боровинки, портокалов сок, фъстъчено масло, бърбън, пури, цигари, тютюн за лула, насипен тютюн за цигари, за дъвчене или за смъркане.

Текстил

Памучни, вълнени или синтетични тениски и фланелки, панталони от "деним" (тоест джинси) или от памук, шорти, памучно спално бельо и някои кожени обувки.

Превозни средства

Мотоциклети с кубатура над 500 куб. сантиметра, развлекателни или спортни платноходки, със или без двигател, с гребла, както и канута.

Други стоки

Гримове за очи, лакове за нокти, фон дьо тен и карти за игра.