Председателят на румънската Социалдемократическа партия (СДП) Марчел Чолаку заяви, че след ветото на Австрия срещу присъединяването на Румъния към Шенген, Букурещ "има задължението да налага вето всеки път, когато става дума за интересите на Австрия", съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Той определи решението на Виена да отхвърли влизането на Румъния в Шенген като "дребнави сметки на някои политици, а не на австрийския народ". Що се отнася до възможността за бойкот на австрийските компании, Чолаку каза, че вече "всички ще имат определени резерви" спрямо австрийските фирми.

"Фактът, че ние изпълняваме всички технически условия от над 11 години, нормално е да се създаде и такова очакване (...) Хората не очакваха това от страна като Австрия, страна, която има история, която е членка на ЕС, на Шенгенското пространство. Случи се внезапно. Да направим сметка - на 12-ти (ноември) беше последното гласуване в Австрия, че са съгласни, а на 18-ти се смени. От моя гледна точка това са някакви дребнави сметки на едни политици, не на австрийския народ, и видяхме и реакциите. Мисля, че сега не е добре да се създава конфликт между румънците и австрийците. Не, това са чисто политически сметки - има избори в Австрия през януари, от анализите и анкетите им е излязло, че ще спечелят повече на изборите, ако откажат на Румъния и България", коментира Чолаку за телевизията.

По думите му с решението на Австрия "е атакуван фундаментът на Европейския съюз - солидарността". Той добави, че преговорите с Виена по темата за Шенген ще продължат. "В крайна сметка, подходът трябва да бъде дипломатически, но дотогава в европейските форуми Румъния има задължението да използва правото си на вето всеки път, когато съществува някакъв интерес на австрийската държава. Не можеш да отказваш едно право на една държава и на един народ без никакво ясно оправдание, не можеш да си измисляш. Не може, когато цяла Европа е съгласна, само ти да не си", изтъкна той.

Коментирайки възможността за бойкот на австрийските фирми, Чолаку каза, че Румъния трябва да има европейски отговор и да не се създава "заяждане" между румънците и австрийците.

"Мисля, че бойкотът е в душата на всеки, всеки сам решава за бойкота. Аз, ако бъда поканен да отида на ски в Австрия, няма да отида. (...) Но не трябва да бъркаме румънците, австрийците с преходните лидери на всяка страна (...) Всички ще имат някакви резерви. Първите три банки като дял в Румъния са банки от Австрия. В тези банки работят румънци. Ние трябва да имаме европейски отговор, не трябва да създаваме разправия между румънците и австрийците. Повтарям, това е решение на едни временни лидери, които ръководят сега Австрия. Нашият отговор трябва да бъде съответен на начина, по който те използваха правото си на вето. Румъния е длъжна да направи същото", подчерта той.