"Искаме да видим повече японски инвестиции в България. Имаме добър бизнес климат за японските фирми", посочи Захариева. Вицепремиерът изрази надежда в България в бъдеще да има и японски производители на коли, а не само на части, както и да се повиши броят на японските туристи в страната. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в изявление след срещата ѝ с министъра на външните работи на Япония Таро Коно, който е на първото си посещение у нас.

Вицепремиерът благодари на министъра на външните работи на Япония за изпълненото обещание да посети София, което е дал в Токио преди 4 месеца. Тя обобщи, че стокообменът между България и Япония за 2018 г. спрямо 2017 г. се е увеличил с 30%. 

"Между българския и японския народ има приятелска и топла връзка и интензивен обмен на най-високо политическо ниво", добави тя. 

Япония и България споделят мнението, че има огромен потенциал за развитие в сферата на икономическото сътрудничество. Това каза министърът на външните работи на Япония Таро Коно в изявление след среща с българския му колега министър Екатерина Захариева. Коно изказа голямото си удоволствие от първото си посещение в България:

„Това е първото посещение на японски външен министър от 12 години насам и това трябва да става по-често. Тази година отбелязваме тройна годишнина в нашите двустранни отношения и сме много благодарни на министър Захариева за топлото отношение и гостоприемството“, допълни дипломат номер 1 на Япония. Той акцентира на това, че след посещението на японския премиер Абе в България отношенията между двете страни се развиват:

„България е наш важен партньор, който споделя основните ценности и поддържа стабилността в Балканския регион. Ние отново потвърдихме нашето партньорство и обсъдихме как можем да засилим двустранното сътрудничество в различни сфери“, добави Коно.

Японският външен министър бе очарован от разходката из катедралата "Александър Невски" и църквата "Света София", с която го изненадаха домакините. В изявлението си след това той наблегна на основното значение на създаването на благоприятен инвестиционен климат и обмена на информация като предпоставки за привличане на повече инвестиции и развитие на търговията:

„Ние потвърдихме намеренията си да насърчим инвестициите, като използваме максимално Японският бизнес форум“, добави той.

Неоценима е подкрепата, която Япония е предоставила на България в годините на преход, обобщи вицепремиерът Захариева. Тя поясни, че става дума за повече от 1 милиард и 400 милиона лева помощ, която Япония е предоставила на България в този преходен период.

Много японски специалисти са помагали за създаването на демократичните институции в България и за изграждането на инфраструктурните проекти, отбеляза вицепремиерът.

От изявлението стана ясно, че Екатерина Захариева и министър Таро Коно са се разбрали в най-скоро време да бъде осъществено посещение на български екип в японското Министерство на външните работи и че от негова страна е дошла и покана за посещение на българския министър-председател:

"Вие поканихте премиер Бойко Борисов в Япония и ние се надяваме да успеем да осъществим това посещение до края на тази година или ако не в началото на следващата година. Посещението на български екип от МВнР ще бъде в смисъла на това да осъществим нови проекти, по които можем да работим заедно за подкрепата на европейската интеграция на страните от Западните Балкани", обясни Захариева.

Тя е оптимист относно бъдещите отношения на България с Япония:

"Този септември се организира и бизнес форум в Токио, организиран от външните министерства на България и Япония с помощта на Министерството на икономиката. Много се надявам, че потенциалът е много по-голям, отколкото в момента имаме за правене на икономика, бизнес, експорт и импорт. Надявам се, че тези взаимоотношения между страните ще станат много по-осъществими след този бизнес форум през септември месец", каза още Захариева.