"Не мисля, че изказванията на президента Путин за "Турски поток" имат общо с предприемане на реципрочната мярка по гоненето на български дипломат", това заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференцията "Западни Балкани" в НДК.

"Очаквано беше, въпреки че много се забави реакцията на руската страна. Още в края на октомври говорителят на външно министерство направи съвсем кратък коментар тогава, когато ние обявихме за персона нон грата техен дипломат, че най-вероятно тяхната реакция ще бъде реципрочна мярка така, както се случи скоро в Германия. Така че не мисля, че има връзка между двете събития", добави тя, цитирана от "Фокус".

По думите й посочването на конкретен дипломат е задължително.

"Те посочват, като идеята е наистина да бъде от същия ранг. Те посочват точно кой дипломат да бъде определен за персона нон грата", обясни външният министър.

Преди няколко дни Владимир Путин заяви, че България умишлено бави изграждането на газопровода "Турски поток" на своя територия. Русия обаче може да намери начини да заобиколи България "през Южна Европа", ако е необходимо, подчерта той в Сочи, където се срещна със сръбския си колега Александър Вучич.

На следващия ден посланикът ни в Москва Атанас Кръстин беше извикан в руското Министерството на външните работи в Москва, където му беше връчена нота, с която за персона нон грата беше обявен български дипломат. Той трябваше да напусне страната в рамките на 24 часа. По-късно неофициално се разбра, че това е Георги Пройнов - съветник в служба "Търговско-икономически връзки" в дипломатическата ни мисия, който има ранг "Първи секретар".

Дипломатът е бил принуден да напусне страната с кола, а семейството му - съпруга и дете, ще се приберат в следващите седмици със самолет и целия им багаж.

Това се случи, след като през октомври прокуратурата на България обяви, че в посолството на Русия у на с работи като първи секретар руски гражданин със статут на дипломат, който събира данни с цел да издаде на чужда държава информация, представляваща държавна тайна. Заради това той беше изгонен от страната ни. Медии съобщиха, че това е Владимир Русяев.

Междувременно в петък премиерът Бойко Борисов се срещна с руския посланик в София Анатолий Макаров и заяви, че Бългия има интерес от добър политически диалог с Русия. 

Захариева: Не е тайна, че не само Русия има геостратеги„еки интерес на Балканите

"Много говорим за европейска перспектива, много говорим за сътрудничество в НАТО, но в същото време виждате, че европейската перспектива се бави. Много говорим и за влиянието на други държави, не само на Русия. Не е тайна, че не само Русия има геостратегически интерес към Балканите. Имат и страни от Близкия Изток, има и Китай, има и Турция. И в същото време като че ли Европейският съюз (ЕС), все още не всички държави от него са готови да започнат преговори с Република Северна Македония и Република Албания", каза още пред журналисти на форума.

Тя напомни, че решението за започване на преговори за членство в ЕС на двете страни се отлага вече три пъти.

"Тогава да не се учудваме, няма вакуум в международните отношения. Тогава, когато ЕС не е много видимо представен, макар че според мен това не е точно така, а по-скоро е много пропагандата в обратната посока, тогава разбира се големи други играчи се намесват в региона. Всеки се бори за геополитическо влияние", добави министърът.

По й българската позиция относно европейската перспектива на Западните Балкани неслучайно винаги е била много ясна и непроменена.

"Ние считаме, че от интерес на България, а и от интерес на Европейския съюз страните от Западните Балкани трябва да вървят по пътя на демократичните реформи, промени, добросъседство, просперитет и икономическо развитие, така че всичко да бъде добре. Ние сме директни съседи на две от шестте, така че ще продължим подкрепата и да се опитваме с аргументи да убедим все още скептичните държави, че това е ситуация от интерес и на Западните Балкани, и на ЕС", допълни Екатерина Захариева.