Ние сме Европа, независимо дали ЕС ще успее да премахне блокадите, или не! Това написа преди малко във Фейсбук премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев.

"Днес с премиера на Република Албания Еди Рама направихме изявление за нашата позиция по решението на Съвета по общи въпроси на ЕС да не одобри преговорната рамка за Северна Македония и Албания", пише още Заев.

"Колкото и да бяхме наясно и сдържани в очакванията си, решението на ЕС да не насрочи първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания все още е голямо разочарование, но и огромен провал на политиката за разширяване на ЕС и лошо послание за целия регион.

Нашите народи и правителства, македонският народ и албанският народ имат същия път пред себе си. Ние имаме една и съща визия, едни и същи ценности - това са европейски ценности, а не политиките на стени и разделения. Ние не спираме и знам, че Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина са с нас по този път", споделя още Заев.

Според него нашите народи и правителства в центъра на Балканите демонстрират европейски маниери. 

"Ние бързо премахваме пречките и границите помежду си, за да могат нашите граждани, услуги и стоки да се движат свободно. Имаме общи идеи, предизвикателства и култури с нашите братски народи от региона. Все още даваме шанс на процеса и оставаме ангажирани с нашата стратегическа цел - членство в ЕС и пълно прилагане на европейските ценности и стандарти в Република Северна Македония и Република Албания, продължава в поста си Заев. - За Албания и Северна Македония ЕВРОПА остава единствената алтернативна и стратегическа национална цел, за която полагаме искрени усилия. За нас европейските ценности са свещени, колкото и самият ЕС да не успее да ги защити. ЕС няма изключителни права върху Европа. Северна Македония е Европа. Албания е Европа. Балканите са Европа."

Албанският премиер към македонския: Дано не поискат да се наречете Западна България

"Всички имат право да се чувстват напълно разочаровани, защото изведнъж България се появява сега и иска още нещо. Казах на Зоран Заев, че се надявам, че няма да поискат да се наречете Западна България, защото тогава пак ще трябва да преговаряте с гърците", заяви днес в Скопие албанският премиер Еди Рама.

Ироничният му коментар е по повод решението на България на заседанието на Съвета "Общи въпроси", с което РСМ беше спряна за начало на преговори за членство с ЕС.

Заради българското решение Албания също трябва да изчака, защото върви в пакет със Северна Македония.

"Ще трябва да изчакаме отново, но ще продължим да правим същото и ще разчитаме на себе си, а не само на това, което Брюксел казва", заяви Рама, който днес е в Скопие на икономически форум и там се срещна със Зоран Заев.

"Трябва да разчитаме на собствената си енергия, да направим всичко възможно да обединим целите си в обща цел, народите си - в един народ, държавите си - в една зона, където няма да има ограничения в сътрудничеството", коментира още албанският премиер.

Президентът на РСМ: Щом ЕС ни блокира, да засилим партньорството си със САЩ

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски смята, че страната му трябва да засили партньорството си със САЩ, основаващо се на декларацията от 2008 г., след като ЕС не успя да отвори вратите си за нея, съобщава сайтът "Сакам да кажам".

Декларацията бе подписана на 7 май 2008 г. след гръцкото вето върху приемането на Македония в НАТО.

С нея САЩ гарантираха сигурността на Македония без това да бъде замяна за членството в алианса.

"Какво ако спорът с България продължи с години? Може би не 25, както с Гърция, но ние не може да седим със скръстени ръце и да чакаме добри вести от Брюксел. В условия, когато разширяването на ЕС де факто е замразено, имаме две опции - да доведем Европа у нас, и второ, според мене трябва да започнем да връщаме към живота договора за стратегическо партньорство със САЩ от 2008 г. В договора с Вашингтон има поне четири-пет области, в които може да влезем директно в сътрудничество със САЩ. За това най-вероятно скоро ще имаме срещи на ниво държавно ръководство. Това не означава отказ от европейските интеграции, напротив. Но ако спорът с България продължи, трябва да търсим алтернативи", каза Пендаровски на панел дискусия "Трийсет години независимост и евроатлантическите перспективи на Република Северна Македония".