На среща между ръководствата на БСП и "Изправи се, България" бе постигнато съгласие за нуждата от създаване на ляво обединение. 

На провелата се днес среща изпълняващият функциите на председател на БСП Атанас Зафиров заяви, че трябва да се търси подкрепата на всички лявомислещи хора и никой не трябва да остане изолиран.

"Новото обединение ще бъде основано на равнопоставеност между партньорите и взаимно уважение и зачитане. Това е нашето намерение, за да може да се води конструктивен диалог и да постигнем общите си цели - по-добър живот за всички български граждани", каза още той, цитиран от пресцентъра на БСП. 

Председателят на парламентарна група на "БСП за България" Борислав Гуцанов подчерта, че деленето вляво в последните години не е било нормално и е довело до последствия за целия политическия живот в България.

"Липсата на силно единение вляво остави празно пространство, което даде възможност за появата на нови и разнородни политически субекти. Това е и част от причините за политическата криза, в която сме в момента", каза още той.  

Председателят на "Изправи се, България" Мая Манолова пък заяви, че "разпадът на политическата система е разпад на държавността". Според нея е необходимо не просто обединение на лявото, а "преосноваване".

"Длъжни сме да направим това, което хората очакват най-много от нас - създаването на силен и отговорен ляв фронт, който да върне нормалното в България. Ще минат години и нашите наследници няма да се интересуват кой бил прав, кой - крив, а ще питат "Какво направихте, за да избегнете катастрофата?", смята Мая Манолова. 

По време на срещата е била обсъдена и важността да се стъпи на идейна основа, а не на механичен сбор от партии, лица и изборни проценти. С тази цел е било обсъдено и създаването на общ документ, където да бъдат записани тези идейни приоритети.

"Изправи се, България" прие поканата на БСП да вземе участие в среща на 26 юли в Стара Загора, на която да бъде обсъден и подписан такъв документ.  

Преди ден представители на ръководствата на Българската социалистическа партия и "ЛЕВИЦАТА!"  също проведоха работна среща. На нея се договориха за изграждане на Политически съвет, който отработва механизми за сътрудничество и групи, подготвящи политическия документ на широката лява коалиция, организационната комуникация и взаимодействие по места и общата координация на публичните прояви. 

Бяха обсъдени и много вероятните поредни предсрочни парламентарни избори, където "ЛЕВИЦАТА!" и БСП се обединиха около разбирането на ръководството на социалистическата партия - за максимално широк ляв формат, който отива на избори, за да ги спечели.

Първата обща проява в широк ляв формат е предвидена за 27 юли, когато е традиционният митинг-събор на Историческата поляна под връх Бузлуджа. 

Скоро след като Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на социалистите през юни, БСП обяви намеренията си за ляво обединение.