Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов е задържан днес следобед в София. Това беше съобщено във Фейсбук страницата на варненския националист, който участва активно в протестите срещу правителството. По-късно информацията бе потвърдена от МВР.

"Уважаеми сънародници, д-р Костадин Костадинов е задържан пред Министерски съвет и отведен с цивилен лек автомобил марка "Форд". Полицаите твърдят, че имат намерение да го отведат във Варна. Къде е той в момента - не е ясно", пише в публикацията в социалната мрежа.

По-късно, от СДВР разпространиха официално съобщение, в което се казва:

"Във връзка с множество запитвания от медии, уточняваме - К. К. (41 г.) от Варна е задържан днес в столицата. Задържането е в изпълнение на постановление за принудително довеждане от следовател по описа на Окръжната следствена служба - Варна. К. К. ще бъде конвоиранѝ".

Задържането на Костадинов е по искане на прокурор от Варна, където срещу него се води разследване, съобщи "24 часа", като се позова на неофициална информация.

Тази вечер съпартийците му се отправиха на протест пред сградата на СДВР. 

По-рано днес от полицията обявиха на брифинг, че от 35 задържани при днешните сблъсъци с униформени пред новата сграда на парламента, 30 са привърженици на партията (без да назоват името й - б.р.), с множество криминални регистрации за всякакъв вид престъпления.

По време на протеста младежи с тениски с надпис "Възраждане", атакуваха униформените и ги замеряха с камъни и павета, а преди това предупреждаваха жените и децата да се отдалечат, защото след 11 ч. се очаква насилие. Самият Костадинов също беше на протеста.

Неотдавна прокуратурата поиска от съда да заличи партия "Възраждане" заради мъртви души в учредителното събрание. Срещу Костадин Костадинов се води и разследване, че със субсидията от партията си е купил луксозна къща.

Очаквайте подробности...