Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на "Има такъв народ". От партията на Слави Трифонов веднага го върнаха с аргумента, че за тях не е нормално създаването на безпринципно правителство. Предстои да бъде направен третият и последен задължителен опит за излъчване на министерски съвет от парламента. Това обаче е малко вероятно.

Последваха политически реакции след връщането на мандата.

ГЕРБ: Правят сметки за своя политически проект

"Тъжен ден е днес. За шепа пари предадоха Господ, а тези предадоха мечтите и очакванията на много хора", обърна се премиерът в оставка Бойко Борисов към "Има такъв народ" и допълни: "Искат диктатура и пълно мнозинство, а това няма как да се случи. Затова Радев потърква ръце - сега служебното правителство ще остане докогато каже".

"Абсолютна безотговорност по отношение на държавата. Вероятно той прави някакви сметки за своя политически проект, но това не носи нищо добро за България", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

От ГЕРБ очакват президентът Румен Радев да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ПГ "Демократична България", които са заявили, че имат готовност да сформират кабинет.

"Смятам, че президентът трябва да им даде тази възможност, защото е очевидно, че останалите партии БСП и "Изправи се! Мутри вън!" няма да са в състояние да направят това. Нека да се направи този последен опит, ако те не могат да направят това или се отказват час по-скоро да връщат мандата и да отиваме на избори", каза на брифинг в парламента народният представител Тома Биков от ГЕРБ.

Според него отговорността за случващото се оттук насетне и досега е изцяло на президента. "Той е един от факторите, които доведоха до тази патова ситуация, която ще бъде платена от всички граждани. Този човек от една година се опитва да предизвика политическа криза. Честито успя! Сега да бъде така добър да съдейства, за да не стигнем до конституционна криза, защото има такъв потенциал.", предупреди Биков.

БСП: Пропуснат шанс

"Заявихме подкрепа за няколко важни неща, които можеше едно временно правителство, не с четиригодишен мандат, да свърши. Имаше какво да се направи, за да се продължи разграждането на модела Борисов. Той в момента си стои и се окопава. Така че пропуснат шанс е това", кометира председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова връщането на мандата от "Има такъв народ".

Нинова не коментира каква подкрепа ще търсят, ако им бъде връчен третият мандат за съставяне на правителство.

Лидерът на БСП написа във Фейсбук и защо днес са гласували с въздържал се в парламента: 

"Днес не подкрепихме програмата на Народното събрание. Втурнали се едните да си уреждат квота в ЦИК, другите секции в Турция, третите се чудят как да замаскират отказа от мажоритарно гласуване, за което ги избраха хората. Всеки си хванал неговия интерес и чакат БСП да им бъде смокинов лист. А нашите закони за пенсии, майчинство, детски стоят по чекмеджетата непипани. Не ги интересува, че хиляди бедни нямат работа и пари, че стотици семейни фирми фалират, че Борисов си прави каквото си иска. Никой не чува разума,че бюджета трябва да се актуализира и да се осигурят пари за хората. БСП няма да е параван и за лична употреба на никого."

ДБ: Въпросът не е да искаме мандат все едно искаме вафла

"С изчерпването на двата мандата вече официално се намираме в политическа криза и нека да видим как ще протекат консултациите при президента, всяка политическа сила какви заявки ще даде. Надявам се да може да се намери някаква формула", каза в своя коментар председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

Според Иванов всяка политическа формация ще трябва да даде рецепта за излизане от политическата криза, в която официално се намираме. По думите му обаче много трудно може да се излъчи мнозинство в парламента сега.

Той припомни заявката на "Демократична България" за подкрепа, ако бъде потърсена подкрепа за съставяне на правителство, но без да отстъпва от програмните си приоритети.

"Въпросът не е да искаме мандат все едно искаме вафла. Въпросът е да се направи много трезва оценка за възможностите да се формира работещо мнозинство в този парламент", каза още Иванов.

По думите му при очерталите се ясни разделителни линии и общото гласуване днес на ГЕРБ, БСП и ДПС се вижда, че е трудно да се излъчва мнозинство за истински реформи.

"Изправи се! Мутри вън!": Кабинет между партиите на протеста?

"Третият мандат е възможен единствено и само в случай, че има разбирателство, консенсус между партиите на протеста. Ако такова разбирателство няма, независимо дали ше бъде връчен на "Демократична България", той няма как да бъде реализиран", каза председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

Тя отрави остри критики към ГЕРБ, БСП и ДПС, които гласуваха с "въздържал се" и така напрактика проектопрограмата на НС не бе приета. Манолова сравни случилото се днес - Велика сряда, в парламента с библейския сюжет, разказващ за предателството на Юда, извършено за 30 сребърника, като посочи, че е било извършено предателство спрямо българския народ за над 13 млрд. лв.

"Направиха го три партии, които блокираха парламента, блокираха неговата работа. Няма нещо по-страшно от това да се блокира работата на парламента", каза Манолова.

ДПС ще подкрепи някои от новите партии в 45-то Народно събрание, но остават на позицията си, че няма да подкрепят кабинет, излъчен от БСП и ГЕРБ.

"Има такъв народ" - "да не се смеем всички с глас от странните решения и изненади"

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" коментира, че, ако трябва, ще се отиде на нови избори. Суверенът ще прецени и отново ще раздаде картите, защото виждате каква е ситуацията в пленарната зала - 50 срещу 100 и кусур въздържали се, не става, добави той.

Попитан дали ще подкрепят правителство на някоя от останалите протестни партии, Балабанов каза, че всичко е в ръцете на президента.

"Да видим на кого ще връчи третия мандат, но като гледате днес какво се случи в пленарната зала, която и да е партия, ако предложи правителство, говоря от тези, които са от протеста, ще бъде задушена", смята той.

Да видим какво ще се случи с третия мандат, да не се смеем всички с глас от странните решения и изненади, които могат да се случат, коментира Балабанов.