Пускането на компютърни вируси в мрежата на държавни институции вече ще се наказва със затвор до 12 години. Това гласуваха депутатите с приемането на промени в Наказателния кодекс на първо четене. Хакерът, когото хванат да го прави, ще отнесе освен ефективно наказание и глоба в размер на 20 000 лева.

Проектът е на Министерския съвет, а текстовете засягат предимно киберпрестъпленията. Промените са в отговор на постъпило в Министерство на правосъдието уведомително писмо на Европейската комисия за нарушение на задълженията ни по евродиректива за информационните системи и атаките срещу тях.

България предвиждаше до момента за подобни хакерски престъпления само 3 години затвор, а изискването на Брюксел е наказанието за подобни деяния да бъде не по-малко от 5 години зад решетките.

Приемането на промените в Наказателния кодекс идва на фона на хакерските атаки спрямо сайтове на държавни институции, които само "Български пощи" не са успели да отбият, както увериха управляващите. Вече няколко седмици "Български пощи" не могат да се съвземат от криптовируса, който, според властта, бил вкаран от руски хакери. 

Пленарната завиши и символично - само с една година, наказанието за онлайн сексуална експлоатация на деца. Според част от приетите на първо четене текстове в НК лицата, които склоняват непълнолетни да участват или да гледат порнография, ще се наказват вместо с 5 - с 6 години лишаване от свобода.

Наказанието за тези, които разпространяват порнографско съдържание на деца под 16 г., се завишава - от 3 на 6 г. По-високи глоби и увеличаване на годините затвор ще има и за кражбата на интелектуална собственост. Глобата става 10 000 лева, а наказанието "лишаване от свобода" ще бъде от 1 до 6 години. При рецидив санкцията скача на 20 000 лева, а ефективното наказание - от 2 до 8 години.