Ще се разберат ли партньорите във властта или спорът за поста на външния министър ще взриви мира в управлението? Темата в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия коментираха социолозите Андрей Райчев и Евелина Славкова, социалният антрополог Харалан Александров и политологът и бивш евродепутат проф. Светослав Малинов.

"Извън съмнение Мария Габриел е квалифицирана да изпълнява тази роля, но може би ще ѝ дойде в повече. Има административна логика двете длъжности да бъдат разделени. Но от друга страна знам, че тя е работохолик. Способна е да работи по 16 часа на ден и да поема голямо натоварване. Що се отнася до заплахите за избори - това по същество си е чиста семейна динамика. Жената тропа с крак и казва какво иска. Ще повикат, ще се подърпат и накрая ще се харесат и ще се съберат. Че ще има страст във връзката е очевидно", подчерта Харалан Александров .

Проф. Малинов е на мнение, че реална заплаха от нови избори няма. 

"В структурата на това правителство се видя неговата структура и всички рискове - те просто се разгръщат във времето, без да се реализират докрай. Не вярвам, която и да е от двете партии в момента, да смята, че е изгодно за нея да се отиде на избори 2 в 1", заяви проф. Малинов.

"Аз не смятам, че има рискове за нови избори. Ще се постигне отново някакъв компромис и всяка от партиите ще обяви, че е е постигнала целите си. Но няма да е това, което искат от ГЕРБ, защото това ще е второ качество премиер, ако Мария Габриел съчетава двете длъжности. Външният министър пътува, не седи тук. Но иначе подкрепям ГЕРБ в искането им за двата поста". Това каза бившият евродепутат проф. Светослав Малинов.

ГЕРБ и ПП-ДБ нямат големи различия за външната политика. Спорът е кой ще сложи една брошка, а това не е важно, посочи още Малинов.

 Евелина Славкова от "Тренд" също смята, че вероятността да се отиде на предсрочни избори е малка. 

"Според мен вероятността да се отиде на предсрочни избори е малка. Съвсем естествено е тази ротация да мине през призмата на извиването на ръце. Не мисля, че някой е очаквал нещо по-различно", посочи Славкова.

Социологът Андрей Райчев говори за напрежението сред политиците, както и за зависимостта от войната в Украйна и изборите в САЩ. 

"Напрежението е много високо. Толкова, че две малки партии се разцепиха. И това не се случи в центъра, а в периферията - в Столичния общински съвет. Изборът на един нищо и никакъв председател на СОС разцепи цели две партии - "Възраждане" и БСП. Представете си какво е напрежението в ГЕРБ и ПП-ДБ", коментира Андрей Райчев.

Правителството не виси върху скандали като този с убития Мартин Божанов - Нотариуса и неговия клуб за влияние с магистрати. То зависи от войната в Украйна, ключови ще са изборите в САЩ за президент през ноември, посочи още Райчев.