"Най-скъпото е да не се вземат решения в тази ситуация", коментира в кулоарите на НС съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов по повод поисканата от България оферта от САЩ за още 8 изтребителя F-16.

"Не мога да коментирам цени. Президентът е пилот, бил е шеф на ВВС, много по-добре разбира от мен тази материя. Аз знам, че най-скъпото е да не се вземат решения в тази ситуация", каза Иванов. Той подчерта, че все още няма нов договор за изтребителите, но ДБ подкрепя идеята тези преговори да продължат и да се търсят оптимални варианти.

"Но не можем да си позволим да не инвестираме във въоръжените сили", категоричен беше Христо Иванов.

За БСП обаче оферираната цена от 3 милиарда лева е прекалено висока. Соцдепутатът Борислав Гуцанов подчерта, че преди да поставят темата за обсъждане в коалицията, от левицата ще изчакат да се запознаят с всички документи. Депутатът бе категоричен, че цената е отново твърде висока и даде за пример страни като Румъния, Полша и Гърция, където подобна техника е била купена на по-ниски цени.

Гуцанов обаче нападна президента и служебното правителство, че без парламента са изпратили запитването до американската страна.

"Как е възможно служебният кабинет на Стефан Янев да прави подобни действия - смятам, че това първо трябва да се обсъди в Народното събрание и едва тогава да стават подобни дискусии", коментира социалистът.

По думите на Гуцанов за САЩ това е въпрос на икономически приоритет. Ние сме тези, които трябва да защитаваме националните си интереси. На нас ни е необходима силна военновъздушна авиация, силни военновъздушни сили, но не по този начин, по който се е подходило по времето на ГЕРБ и за жалост е на път отново да продължи, благодарение на това, което се е случило през август, каза народният представител.

"Необходимо е България да има бойна авиация", коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов във връзка с полученото одобрение от правителството на САЩ за продажба на нови осем изтребителя F-16 Block 70 на България.

Йорданов посочи, че сега страната ни разполага с няколко стари самолети МиГ-29. Не знам колко от тях са във функционалност и за колко време могат да функционират, ако се наложи нещо да се свърши. Естествено, че е необходимо да имаме отбранителни способности, повече от логично е, посочи Йорданов.

По думите му в крайна сметка отбраната струва пари. Според председателя на ПГ на ИТН проблемът е в предната партида F-16, които по думите му са все още само на хартия. Не знам как са го сключили ГЕРБ този договор, не знам какви условия са прилагани, не съм виждал договора в детайли, не знам има ли забавяне, има ли неустойки, но, като се абстрахираме от всичко това, естествено, че ние трябва да имаме авиация, допълни Йорданов.

От ГЕРБ препоръчаха на премиера да побърза със стъпките за закупуването им и настояха Кирил Петков в спешен порядък да избере кой ще оглави проектния екип от Министерството на отбраната за преговорите. Той пък да създаде междуведомствена комисия, която трябва да оцени офертата на САЩ. Ако държи да води качествени преговори, да организира работата, препоръча депутатът Христо Гаджев.

Той отговори и на критиките на Петков. "Правителството на Бойко Борисов е защитило националния интерес и възможностите за използване на самолетите F-16 Block 70 с боекомплект и с цялото необходимо за използването им оборудване", заяви Гаджев, който е и зам.-председател на комисията по отбрана.

Поводът са думи на премиера Кирил Петков, че решението за сделката през 2019 г. за първите осем американски изтребителя е взето накрак и прибързано. Гаджев беше категоричен, че това не отговаря на истината.

България никога не е преговаряла с фирми, а с американското правителство, с което имаме сключени четири договора. След ратифицирането им от българския парламент, платихме и придобихме първите осем самолета, припомни зам.-председателят на комисията по отбрана.

Правителството на САЩ обяви на 4 април, че е одобрило продажбата на осем изтребителя F-16 Block 70 на България, за да подсили сигурността на страната, член на НАТО, на фона на войната, водена от Русия в Украйна. Основният доставчик ще е компанията "Локхийд Мартин".